Ministrul de finanţe a declarat că va prezenta o propunere de act normativ pentru introducerea facturii electronice în România. Măsura ar aduce 2% din PIB venituri în plus la bugetul de stat. Ministrul nu a menţionat în cât timp se poate realiza implementarea măsurii şi nici care este orizontul de timp în care ar veni în plus la bugetul de stat cei 2% din PIB.
Cu toate acestea, măsuri de digitalizare a Fiscului precum fişierul unic SAF-T sau conectarea caselor de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF se lasă aşteptate.
Emiterea de facturi online este o procedură 100% conformă cu legea. Reprezintă de fapt o alternativă eficientă la emiterea de facturi folosind tipizate (pre-tipărite sau realizate în Ms Office).
Consultanții AttoSoft atrag atenția că factura online nu este același lucru cu factura electronică. Procedura de emitere a facturilor electronice este complicată și presupune o serie de eforturi financiar administrative din partea emitentului. În general, doar companiile mari își permit să emită facturi electronice deoarece aceasta presupune îndeplinirea unor condiții stricte, impuse prin lege. Spre exemplu, emitentul trebuie să dispună de mijloacele tehnice și umane corespunzătoare pentru garantarea securității, fiabilității și continuității serviciilor de prelucrare a datelor în format electronic.
Mai mult, emitentul de facturi electronice trebuie să se înregistreze în acest scop la Ministerul de Finanțe. De asemenea, acest tip de documente trebuie să fie semnate cu semnatură electronică și să poarte marca temporală.