Legea preventiei si aspectele referitoare la noile case de marcat – 2018

Legea prevenţiei cuprinde 70 de acte normative şi mai multe prevederi pentru care prima amendă în cazul încălcării acestora se anulează dacă cei vizaţi corectează greşelile. Comercianții persoane fizice și juridice vor primi doar un avertisment, în loc de amendă, atunci când vor săvârși, pentru prima dată, una dintre contravențiile incluse în legea prevenirii.

Legea prevenirii nr. 270/2017, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.037 din 28 decembrie 2017 și a intrat în vigoare pe 17 ianuarie 2018, iar Hotararea privind stabilirea contraventiilor ce intra sub incidenta acestei legi a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 107 din 5 februarie 2018.

Vor fi scutire de amenzi doar daca sunt la prima abatere urmatoarele:

Anumite operatiuni cu casele de marcat

Incălcarea prevederilor din OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:
– emiterea bonului fiscal conținând date eronate sau incomplete;
– neînmânarea bonului fiscal clientului de către operatorul aparatului de marcat electronic fiscal și/sau neeliberarea facturii la solicitarea clientului;
– neîndeplinirea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a obligației de a afișa anunțul de atenționare a clienților referitor la drepturile acestora, inclusiv posibilitatea clientului de a beneficia de bunul achiziționat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia dacă i se refuză emiterea și înmânarea bonului fiscal;
– încălcarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a dispozițiilor referitoare la consumabile;
– neasigurarea funcționării aparatului de marcat electronic fiscal în parametrii tehnici legali, pe toată durata de utilizare a acestuia și permiterea altor persoane decât cele autorizate să efectueze operațiuni de service.

Neînmânarea bonului fiscal se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 de lei, si se aplică persoanelor fizice, iar emiterea bonului fiscal conținând date eronate se sanctioneaza cu amenzi de la 2.000 lei la 4.000 de lei.

Completarea cu date insuficiente a facturilor

Incalcarea unor prevederi din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerțului. Nemenționarea pe facturi, oferte, comenzi, tarife, prospecte și orice alte documente întrebuințate în comerț a numelui/denumii, sediului social, codului unic de înregistrare și, dacă este cazul, a codului numeric personal.

Amenda este cuprinsă între 500 și 1.000 de lei, în cazul comercianților persoane fizice și reprezentanților asociațiilor familiale și ai persoanelor juridice.

În ceea ce privește documentele enumarate enterior ce vin de la o societate, pe acestea trebuie să se menționeze denumirea, forma juridică, sediul social, numărul din registrul comerțului și codul unic de înregistrare. În caz contrar, Legea societăților nr. 31/1990 prevede amenzi cuprinse între 2.500 și 5.000 de lei.

Societatile care refuza la plata cardurile de debit sau credit

Refuzul firmelor care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei de a accepta ca mijloc de plată și cardurile de debit și cardurile de credit este o altă faptă acoperită de legislația prevenirii. Amenda prevăzută pentru această faptă, în OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, este cuprinsă între 5.000 și 7.500 de lei.

Refuzul băncilor acceptante de carduri de a instala terminale de plată în termen de 30 de zile de la data solicitării, pentru care e prevăzută o amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei

Neindicarea pretului pe unitatea de masura la produsele alimentare si nealimentare

Art. 12 din HG nr. 947/2000, acolo unde se face referire la neindicarea prețului pe unitate de măsură pentru anumite produse alimentare și nealimentare. Se sanctioneaza cu amenzi de la 500 la 2.500 de lei.

Deja ai votat!
,
Articolul precedent
Avantajele si dezavantajele impozitului micro
Articolul următor
Impactul telefoanelor mobile asupra Romanilor, conform unui studiu de piata

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×