Legea contabilitatii actualizata – Iunie 2015 – Legea 121

In Monitorul Oficial nr. 382/02.06.2015 a fost publicata legea 121 pentru aprobarea oug 79/2014 pentru modificarea si completarea legii contabilitatii.

Prin lege se aproba OUG 79/2014 cu 4 mici modificari/completari, pe care le-am prezentat mai jos:

1. Se modifica paragraful 5 al art 1 alin (1) care anterior prevedea ca persoanele fizice care desfăşoară activităţi în scopul realizării de venituri au obligaţia să conducă evidenţa contabilă pe baza regulilor contabilităţii în partidă simplă sau, la opţiunea acestora, pe baza regulilor contabilităţii în partidă dublă, potrivit reglementărilor contabile emise în acest sens, cu excepţia situaţiei în care în legislaţia fiscală se prevede altfel.

Acest paragraf a fost reformulat astfel:

Persoanele fizice care realizeaza activitati producatoare de venit , definite de codul fiscal, si ale caror venituri sunt determinate in sistem real, au obligatia sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau, la optiunea acestora, pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla, potrivit reglementarilor contabile emise in acest sens, cu exceptia situatiei in care legislatia fiscala prevede astfel.

Concluzia : se defineste mai clar persoana fizica care poate aplica regulile contabilitatii in partida simpla (cea care obtine venituri in sistem real) si care prin optiune pot alege sa tina contabilitatea in partida dubla.

2. Art 1 pct 5 alin 2 al art 10 se modifica astfel :

Vechea prevedere:

Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare. Prin persoană împuternicită să îndeplinească funcţia de director economic sau contabil-şef se înţelege o persoană angajată potrivit legii şi care are atribuţii privind conducerea contabilităţii entităţii.

Noua prevedere

Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare. Prin persoană împuternicită să îndeplinească funcţia de director economic sau contabil-şef se înţelege o persoană angajată potrivit legii care are studii economice superioare şi care are atribuţii privind conducerea contabilităţii entităţii.

Noutatea este legata de definirea persoanei imputernicite, la care se precizeaza acum in plus ca trebuie sa aiba studii superioare economice.

3. Art 1 pct 11 alin 3 art 29 se modifica astfel:

Vechea prevedere

Dacă situaţiile financiare anuale ale societăţii-mamă sunt prezentate în vederea aprobării odată cu situaţiile financiare anuale consolidate, iar societatea-mamă are obligaţia de auditare, cele două rapoarte de audit pot fi prezentate sub forma unui singur raport.

Noua prevedere

Dacă situaţiile financiare anuale ale societăţii-mamă sunt prezentate în vederea aprobării odată cu situaţiile financiare anuale consolidate, societatea mama poate prezenta un singur raport de audit asupra asupra situatiilor financiare anuale depuse , in cazul in care societatea mama are obligatia de auditare.

4. Art 1 pct 14 alin 3 art 33 se modifica:

Vechea prevedere

Atunci când societatea are obligaţia să întocmească un raport consolidat al administratorilor, pe lângă raportul administratorilor întocmit pentru situaţiile financiare anuale ale societăţii-mamă, cele două rapoarte pot fi prezentate sub forma unui singur raport.

Noua prevedere

Atunci cand societatea mama are obligatia sa intocmeasca si sa depuna si situatii financiare anuale consolidate , raportul administratorilor poate fi prezentat sub forma unui singur raport.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

mo 385 iunie 2015, modificari contabilitate, persoane fizice si juridice, prevederi contabilitate

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Exemplu de calcul pentru scaderea cotei de TVA, de la 24 la 9%
Articolul următor
Ordinul ANAF 632/2015 si obligativitatea depunerii declaratiei 311 pe 2015

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.