Majorarea plafonului de la care firmele sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA, de la 220.000 la 300.000 de lei, este prevăzută într-un proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal pe 2017. AttoSOFT precizează că prevederile nu vizează microîntreprinderile care depășesc plafonul de scutire, ci persoanele impozabile care au statutul de mică întreprindere în sens de TVA.
Totodată, vom aminti că în cuprinsul documentului se făcea referire la data de 1 martie 2017 ca termen de intrare în vigoare, însă cum aceasta a fost depășită deja cu aproape trei luni, va fi necesară amendarea proiectului în Senat, prima Cameră sesizată în acest sens. De altfel, pentru ca noua măsură să poată fi aplicată, este nevoie de o aprobare în acest sens din partea Comisiei Europene, iar Ministerul Finanțelor Publice (MFP) ne-a confirmat, la începutul lunii martie 2017, că au fost inițiate demersurile necesare pentru obținerea unei derogări.
„Referitor la solicitarea, cu privire la transmiterea de către Ministerul Finanțelor Publice către Comisia Europeană a unei cereri de derogare pentru majorarea plafonului de la plata TVA pentru mici întreprinderi, vă comunicăm că au fost întreprinse demersurile necesare în vederea pregătirii acestei solicitări de derogare”, precizează Biroul de presă din cadrul Finanțelor.
Nu ar fi prima derogare acordată României în ceea ce privește aplicarea regimului special de scutire de TVA pentru întreprinderile mici, în condițiile în care, în 2012, plafonul a fost majorat de la 35.000 la 65.000 de euro (echivalentul a 220.000 de lei, calculați la cursul de schimb de la data aderării României la UE).
Iar cum actualul plafon, de 220.000 de lei, este valabil până la finalul lui 2017, se așteaptă intrarea în vigoare a noilor prevederi propuse. În cazul contrar în care România nu ar obține derogarea pentru a aplica noul plafon de scutire de TVA sau modificarea nu va fi legiferată în timp util, de la 1 ianuarie 2018 ar trebui să se revină la plafonul anterior de scutire (35.000 de euro).