In luna Aprilie 2016, pe site-ul ANAF a aparut o declaratie noua – S1055 – Înştiinţare privind modificarea exerciţiului financiar în baza art. 27 din legea contabilităţii.
Legea Contabilitatii prevede, in art.27, ca exerciţiul financiar reprezintă perioada pentru care trebuie întocmite situaţiile financiare anuale şi, de regulă, coincide cu anul calendaristic.
Exercițiul financiar este acea perioadă pentru care trebuie să fie întocmite situațiile financiare anuale. De regulă, potrivit Legii contabilității, acesta coincide cu anul calendaristic și are o durată de 12 luni.
In conditiile in care durata exerciţiului financiar este de 12 luni, persoanele juridice nou-înfiinţate pot opta pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic de la data înfiinţării acestora.
Firmele care optează pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic au următoarele obligaţii:
a) să întocmească şi să depună raportări contabile anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice;
b) să înştiinţeze în scris unitatea teritorială a Ministerului Finanţelor Publice despre exerciţiul financiar ales, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de începutul exerciţiului financiar ales. Persoanele nou-înfiinţate depun înştiinţarea respectivă în termen de 30 de zile calendaristice de la data înfiinţării.
Exerciţiul financiar al unităţilor nou-înfiinţate începe la data înfiinţării, potrivit legii.
Potrivit Legii contabilității, nu pot opta pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic:
– instituţiile de credit,
– instituţiile financiare nebancare, definite potrivit legii, înscrise în Registrul general,
– instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică, definite potrivit legii, care acordă credite legate de serviciile de plată şi a căror activitate este limitată la prestarea de servicii de plată, respectiv emitere de monedă electronică şi prestare de servicii de plată,
– entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.