Inspectia fiscala aplica reguli noi, in controlul firmelor si persoanelor fizice

Condițiile in care se desfășoară inspecția fiscală, controlul inopinat și verificarea situației fiscale personale vor suferi modificări semnificative, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Cele șapte propuneri ale ministerului sunt incluse într-unProiect de ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Documentul a fost publicat joi în dezbatere publicăși, pentru a se aplica, acesta are nevoie de o simplă aprobare a Executivului.

1. Inspecția fiscală va viza și perioadele impozabile
În ceea ce privește metodele prin care se poate face inspecția fiscală, va apărea ideea că inspecția prin sondaj și inspecția exhaustivă constau inclusiv în verificarea perioadelor impozabile. În acest moment, cele două metode vizează doar documentele și operațiunile ce stau la baza modului de calcul, de evidențiere și de plată a obligațiilor fiscale. Astfel, selectarea perioadelor impozabile, a documentelor și a operațiunilor semnificative va rămâne la aprecierea inspectorilor. În plus, la inspecția exhaustivă vor fi verificate numai documentele și operațiunile semnificative, nu toate, așa cum se întâmplă acum.

2. Extinderea inspecției fiscale asupra perioadelor neverificate
Din Codul de procedură fiscală va dispărea ideea că „perioada supusă inspecției fiscale începe de la sfârșitul perioadei controlate anterior”. În schimb, în locul acesteia va scrie că „selectarea perioadelor care vor fi supuse inspecției fiscale se efectuează de organul fiscal în funcție de riscul fiscal identificat”. Plus că inspecția fiscală se va putea extinde și asupra celorlalte perioade fiscale neverificate.

3. Inspecția fiscală și controlul inopinat se vor putea face concomitent
Aceeași firmă va putea să fie supusă concomitent atât unei inspecții fiscale, cât și unui control inopinat, prevede proiectul inițiat de MFP. În prezent, acest lucru nu este posibil, dar autoritățile vor introducerea măsurii în situațiile în care în alte proceduri sunt necesare constatări în legătură cu operațiuni și obligații fiscale supuse unei inspecții fiscale în derulare. Cu alte cuvinte, echipa de inspecție fiscală va deveni competentă să facă și un control inopinat, caz în care durata controlului nu va intra în calculul duratei inspecției fiscale.

4. Verificarea fiscală prealabilă documentară, eliminată
În cazul verificării situației fiscale persoanele a persoanelor fizice, verificarea fiscală prealabilă documentară va dispărea din legislație. Reprezentanții MFP spun că aceasta va fi, practic, o simplificare. În plus față de regulile aplicabile acum, înainte de o verificare a situației fiscale personale, persoana fizică vizată va fi înștiințată în scris, printr-un aviz de verificare, că urmează să fie controlată.

5. Durata verificării situației fiscale personale va fi de un an
În toate cazurile în care se face o verificare a situației fiscale personale a unei persoane fizice, durata acesteia va fi de maximum 365 de zile de la data începerii verificării, adică un an. În prezent, durata este de șase luni de la data începerii verificării, dar se poate ajunge la 12 luni când sunt necesare informații din străinătate. Practic, autoritățile vor elimina precizarea cu solicitarea informațiilor din alte state și vor păstra un singur termen.

6. Audierea contribuabililor nu se va include în durata verificării
Perioada necesară pentru a audia contribuabilii supuși unei verificări a situației fiscale personale nu va fi inclusă în durata verificării, se mai arată în proiectul de ordonanță de Guvern. Potrivit reprezentanților MFP, măsura este propusă deoarece perioada audierii ar afecta durata verificării situației fiscale personale.

7. Controalele fiscale vor fi și pentru prevenire
Spre deosebire de regulile aplicabile în prezent, Codul de procedură fiscală ar urma să dispună că un control fiscal făcut de organele fiscale centrale sau locale va putea consta și în acțiuni de prevenire și conformare.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Ce faci dacă ai depus în Iulie 2017 formularul 100 pentru plata impozitului specific, deși treci din August la “micro”
Articolul următor
Firmele vor putea fi supuse concomitent inspecției fiscale și controlului inopinat

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×