Solicitarea înregistrării în scopuri de TVA de către o persoană impozabilă se poate face fie opțional, fie obligatoriu, la depășirea plafonului de 220.000 de lei (cifră de afaceri anuală), conform legislației în vigoare. În ambele cazuri, în urma solicitării înregistrării, răspunsul autorităților poate fi atât favorabil, cât și nefavorabil.
Dacă persoana impozabilă este acceptată la înregistrarea în scopuri de TVA, aceasta va adăuga TVA la prețul de vânzare al mărfurilor sau serviciilor sale și va începe să țină evidența TVA încasată și plătită, făcând permanent regularizarea acesteia.
Dacă autoritățile resping înregistrarea în scopuri de TVA, atunci persoana impozabilă este obligată să adauge TVA la prețul de vânzare, dar nu va ține decât evidența TVA încasată, pe care o va vira la bugetul de stat. Cu alte cuvinte, persoana impozabilă nu va avea posibilitatea de a deduce TVA.
De ce aș solicita TVA prin opțiune – În România, la depășirea plafonului de 220.000 de lei (cifră de afaceri anuală, plus avansuri emise), statul obligă agenții economici să solicite înregistrarea în scopuri de TVA și să aplice TVA la prețurile de vânzare. Totuși, sunt situații în care chiar și cei aflați la început de drum pot fi interesați să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, deoarece situația lor financiară va arăta mai bine în acest fel. În principiu, aceste situații sunt cele în care agenții economici fac încă de la început achiziții consistente de bunuri și servicii purtătoare de TVA și se dorește ca TVA aferentă acestor achiziții să fie dedusă la un moment dat.
Iată mai jos câteva exemple concrete de astfel de situații:
– deschidere restaurant ce va achiziționa aparatură profesională de bucătărie;
– înființare firmă de transport marfă ce va achiziționa mașini pentru realizarea obiectului de activitate;
– deschidere orice tip de societate care va vinde în UE, dar va realiza cheltuielile în România (conform taxării inverse, aceste societăți nu colectează TVA de la clienți, ci doar plătesc TVA furnizorilor din România și atunci TVA plătită este permanent mai mare decât TVA încasată).
Conform legislației în vigoare, solicitarea pentru înregistrarea în scopuri de TVA prin opțiune se face în baza formularului 088, care este foarte complex. Acest formular se completează electronic, într-un fișier pdf, și se depune offline la ghișeele ANAF, împreună cu documentele suport solicitat.