Inregistrarea la cerere privind sistemul TVA la incasare, din 2016

Până în 2016, Ordinul ANAF nr. 339/2013 prevedea că persoanele impozabile sunt înregistrate din oficiu în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare. Astfel, toate firmele care aplică sistemul TVA la încasare sunt înscrise într-un registru public, afișat pe site-ul Fiscului.

Procedura era utilizată, atât pentru persoanele impozabile care trebuie să aplice sistemul TVA la încasare, însă nu depun notificarea 097 la Fisc, cât și pentru cele care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului, acestea fiind obligate să aplice TVA la încasare chiar din anul în care devin plătitoare de TVA.

Un proiect de act normativ va abroga reglementările actuale incluse în Ordinul ANAF nr. 339/2013, Fiscul urmărește ca firmele să fie înregistrate la cerere în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, iar radierea să aibă loc atât la cerere, cât și din oficiu.

Pentru a se înscrie în registru, contribuabilii vor trebui să depună, până la data de 25 ianuarie inclusiv, formularul 097 – Notificare privind aplicarea/încetarea aplicării sistemului TVA la încasare”, din care să rezulte că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depășește plafonul impus pe lege.
După depunerea formularului 097, organul fiscal va înscrie respectivii contribuabili în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare până la data de 1 a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea.

Noua procedură se va aplica pentru înregistrarea la cerere, în registrul amintit, a persoanelor impozabile care au sediul activității economice în România, a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu depășeşte plafonul de 2.250.000 de lei și care sunt înregistrate în scopuri de TVA.

Consultanţi din cadrul companiei AttoSOFT subliniază că acei contribuabilii care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului vor fi înscriși tot la cerere în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, se mai arată în proiectul de act normativ al Fiscului. Astfel, aceste persoane impozabile vor trebui să depună la Fisc, pe lângă declarația de înregistrare/mențiuni prin care solicită înregistrarea în scopuri de TVA (formularul 091), și formularul 097, din care să reiasă că optează pentru aplicarea sistemului începând cu data înregistrării în scopuri de TVA.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

anaf tva la incasare 2016, inregistrare ca platitor de tva, registrul persoanelor impozabile 2016

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Scutirile de TVA si Normele privind scutirea de plata Taxei pe Valoare Adaugata pentru 2016
Articolul următor
Scutire de impozit pe profit pentru aparate fiscale, echipamente si software incepand din 2016

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.