Incepand din 30 August 2018, domeniile.ro fara taxa achitata se sterg

Cei care au avut înregistrate domenii.ro mai vechi și care nu și-au achitat taxa de mentenanță anuală trebuie să știe că, începând de astăzi, domeniile lor vor începe să fie șterse. Cei care le vor înapoi vor putea să reînnoiască cererea, dar nu va exista o prioritate la obținerea lor.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București (ICI) a introdus, la începutul lunii martie 2018, o taxă anuală de șase euro, fără TVA, pentru serviciul de mentenanță anuală în cazul domeniilor .ro, iar neplata acestei taxe atrage expirarea domeniului.

Data de expirare a domeniilor .ro se calculează ținând cont de perioada minimă pe care o acoperea vechea taxă de înregistrare, și anume cinci ani, iar domeniile înregistrate înainte de luna martie 2013 au primit o perioadă de grație de trei luni, astfel încât deţinătorii să aibă suficient timp pentru achitarea taxei anuale de şase euro (altfel, ar fi expirat de la 1 martie anul acesta). Așadar, 1 iunie 2018 a fost data de la care au început să expire din domeniile mai vechi.

Domeniile .ro pentru care nu a fost plătită taxa anuală de şase euro pentru serviciul de mentenanță anuală primesc starea de „pending delete”, urmând să fie şterse automat după 90 de zile, timp în care domeniul va fi nefuncțional, singura operațiune permisă fiind cea de reînnoire. Prin urmare, cum astăzi se împlinesc cele 90 de zile, va începe ștergerea acestor domenii.

„Ulterior ștergerii, domeniul respectiv va deveni disponibil pentru înregistrare conform principiului «primul venit, primul servit». Exemplu: un domeniu care expiră la data de 1 iunie 2018 va fi șters si disponibil pentru înregistrare în data de 30 august 2018; un domeniu care expiră la data de 2 iunie 2018 va fi șters si disponibil pentru înregistrare în data de 31 august 2018 etc.”, explică RoTLD.

ICI Bucureşti consideră că implementarea sistemului de înregistrare și mentenanță anuală are avantajul „că va duce la deblocarea numelor de domenii .ro, care au fost înregistrate în aproximativ 25 de ani de existență a domeniului .ro, și care în prezent nu mai sunt folosite, fie că firmele ce le-au solicitat au dispărut, fie că persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume în prezent”.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

domenii ro

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Dotarea operatorilor economici cu case de marcat, dupa 1 Septembrie 2018
Articolul următor
Targul de Case de Marcat si Solutii Informatice din Octombrie 2018 are loc la Covasna

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.