Impozitul specific si legislatia din 2017 privind impozitarea forfetara a companiilor din turism si alimentatie publica

De la 1 ianuarie 2017, a fost introdus în legislaţie un nou sistem de impozitare pentru firmele din turism şi alimentaţie publică (Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific). Concret, noul impozit forfetar este datorat în 2017 de toate companiile care aveau înscrise în actele constitutive, la 31 decembrie 2016, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:

5510 – “Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”;
5520 – “Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”;
5530 – “Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”;
5590 – “Alte servicii de cazare”;
5610 – “Restaurante”;
5621 – “Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”;
5629 – “Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”;
5630 – “Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Potrivit Legii nr. 170/2016, acestea trebuie să achite un impozit calculat în funcție de anumite variabile, precum rangul localității în care este amplasată afacerea, suprafața acesteia sau sezonalitatea. Plata impozitului specific trebuie efectuată semestrial, în două tranşe egale: până la 25 iulie 2017 şi 25 ianuarie 2018.

Conform noilor prevederi, impozitul variază în funcţie de zona în care se află afacerea, fiind prevăzute categorii distincte de zone, cu coeficienţi de zonă diferiţi, după cum urmează:

– Bucureşti şi opt poli ai ţării, respectiv: Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Sibiu, Timişoara;
– municipii şi oraşe, altele decât cele de mai sus;
– staţiuni turistice de interes naţional;
– sate, comune şi staţiuni turistice de interes local.

1 0
,
Articolul precedent
Deduceri personale 2017 – Legislatie si mod de calcul
Articolul următor
Retelele 2G vor face loc generatiei 5G pana in 2020

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu