In 2016, PFA va fi mai puţin avantajoasă, din punct de vedere fiscal, decât microintreprinderea, din cauza prevederilor Codului fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. PFA plăteşte un impozit mai mare decât microintreprinderea. Pe de alta parte, antreprenorul unui PFA poate dispune mai usor de bani, decât fondatorul unei microintreprinderi.
Ca PFA, plăteşti şi în continuare:
– 16%, impozit pe venit, la venitul determinat ca venit încasat minus cheltuielile aferente activităţii
– 5,5% contribuţia individuală de sănătate (CASS) se plăteşte în continuare, în anul 2016, nu se plafonează, se calculează la venit
– 10,5% contribuţia individuală la pensii, noutate absolută, se plăteşte plafonat superior, la de 5 ori salariul mediu pe economie, de-a lungul unui an întreg (12 luni).
Deci PFA se duce către o impozitare de 32%. Această nouă taxă suplimentară dezechilibrază impozitarea PFA şi nu o mai face atât de atractivă precum în trecut. Si până în 2016 se plăteau contribuţi la pensii pentru PFA, dar persoana avea dreptul să opteze între o sumă mai mică (35% din salariul mediu pe economie) şi o sumă de maxim 5 ori salariul mediu pe economie. In anul 2016, Persoana fizică autorizată nu mai are dreptul să opteze astfel.
Dacă înfiinţezi o microintreprindere (SRL sau altă formă), pentru acele activităţi la care se pretează, asociat cu impozitul pe dividend de 5% din anul 2016, observăm că această formă de impozitare este cea mai avantajoasă.
OUG 50/2015 care modifică a doua oară Codul fiscal aduce, totusi, câteva lucruri bune pentru antreprenori:
– impozitarea microintreprinderii este diferentiată, în funcţie de numărul de salariaţi pe care îi va avea această firmă:
– 3% impozit din venituri, dacă SRL nu are salariaţi (ca şi în anul 2015)
– 2% impozit din venituri, dacă microintrepriderea are un salariat
– 1% impozit din venituri, dacă microintreprinderea are doi sau mai mulţi salariati
– se păstrează şi o facilitate în noul Cod fiscal din 2016, respectiv, pentru primele 24 de luni de activitate, pentru microintreprinderile nou înfiinţate, la care proprietarii acestora nu au mai avut alte societăţi, se aplică o cotă de impozitare de 1%, cu condiţia să angajeze un salariat.
Prin salariat întelegem o normă de 8 ore pe zi de lucru, adică fie o singură persoană cu 8 ore, fie mai multe persoane angajate cu fracţie mai mică de timp, dar care cumuleaza 8 ore.
Nu în ultimul rând trebuie spus că plafonul de impozitare a veniturilor microintreprinderii a fost majorat la 100.000 de euro venit anual.