Firmele vor putea fi supuse concomitent inspecției fiscale și controlului inopinat

Fiscul va avea posibilitatea să desfășoare la o firmă, în același timp, o inspecție fiscală și un control inopinat. Măsura este prevăzută de un proiect de act normativ lansat recent în dezbatere publică de către Ministerul Finanțelor Publice, care va ajunge curând pe masa Executivului, pentru adoptare. În momentul de față, o asemenea suprapunere în verificările la companii nu este permisă, nici chiar în situații excepționale.

Proiectul de ordonanță prin care Ministerul Finanțelor propunemodificări majore la Codul de procedură fiscală are nevoie de o simplă aprobare a Executivului pentru a ajunge să se aplice. Acesta prevede, printre altele, că inspecția fiscală și controlul inopinat vor putea fi desfășurate concomitent la aceeași companie, însă doar într-o anumită situație.

Concret, se va păstra în continuare regula potrivit căreia suprapunerea celor două tipuri de verificări nu este permisă.„Pentru aceleași operațiuni și obligațiile fiscale aferente acestora nu se poate derula concomitent și un control inopinat cu o inspecție fiscală derulată la același contribuabil”, stabilește acum Codul.

Totuși, acest paragraf de lege va urma să fie completat, astfel încât să se adauge căsuprapunerea va fi permisă dacă pentru alte proceduri ale Fiscului sunt necesare constatări în legătură cu ce se verifică la un moment dat la o firmă prin inspecție fiscală.

„Pentru aceleași operațiuni și obligațiile fiscale aferente acestora nu se poate derula concomitent și un control inopinat cu o inspecție fiscală derulată la același contribuabil, cu excepția situației în care în alte proceduri sunt necesare constatări în legătură cu operațiuni și obligații fiscale supuse unei inspecții fiscale în derulare, caz în care echipa de inspecție fiscală este competentă să efectueze și un control inopinat”, dispune proiectul de ordonanță a Guvernului.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

control inopinat

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Inspectia fiscala aplica reguli noi, in controlul firmelor si persoanelor fizice
Articolul următor
Daca desfiintezi PFA-ul, va trebui sa platesti toate datoriile acesteia

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.