Firmele romanesti nu-si mai pot inchide contul de la Trezorerie, chiar daca nu aplica SPLIT TVA

In 2017, Trezoreria Statului a deschis firmelor înregistrate în scopuri de TVA, în mod automat și gratuit, conturi de TVA, dedicate sistemului split TVA. Chiar dacă mecanismul a cunoscut modificări majore de la începutul lui 2018, iar aplicarea sistemului a fost mult restrânsă, conturile de TVA deschise rămân valabile. Mai mult, este posibil ca acestea să nu poată fi închise, chiar dacă o firmă cu cod de TVA, dar care nu aplică sistemul, ar solicita instituției acest lucru.

Asta pentru că articolul menționat Ordonanța split TVA nu a fost abrogat, astfel că Trezoreria poate invoca lipsa unei baze legale pentru închiderea conturilor.

“Pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, conturile de TVA se deschid automat la unitățile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent în administrarea acestora”.

Un alt motiv este existența unui cont comun de TVA pentru toate firmele cu cod de TVA arondate unei trezorerii. Spre exemplu, companiile arondate Trezoreriei Sectorului 6 au același cont IBAN de TVA, la fel cum se întâmplă și cu societățile arondate Trezoreriei Municipiului Oradea.

1 0
,
Articolul precedent
Noi reguli la incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator
Articolul următor
Aplicatie online pentru identificarea clasei de bonus-malus

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu