Firmele cu capital social minim de 45.000 lei nu vor mai putea opta pentru impozit pe profit

Companiile obligate să aplice impozitul pe veniturile microîntreprinderilor pot opta pentru achitarea impozitului pe profit, cu condiția să aibă un capital social de minimum 45.000 de lei. Totuși, o asemenea variantă nu va mai fi posibilă din 2018, atunci când regimul micro va fi utilizat de firmele ce au realizat venituri de până într-un milion de euro în acest an.

Modificarea regulilor pentru încadrarea firmelor în categoria microîntreprinderilor este inclusă într-un proiect de ordonanță de urgență lansat de Ministerul de Finanțe și aflat momentan în dezbatere publică.

Astfel, plafonul de venituri în funcție de care o companie va datora impozit pe veniturile microîntreprinderilor va fi dublat, de la 500.000 de euro la un milion de euro, iar companiile ce activează în domenii precum cel bancar sau jocuri de noroc vor putea, la rândul lor, să aplice sistemul.

În același timp însă, va dispărea posibilitatea microîntreprinderilor care au subscris un capital social reprezentând cel puţin suma de 45.000 de lei de a opta pentru aplicarea impozitului pe profit.

La acest moment, Codul fiscal oferă această posibilitate, prin excepție, astfel că firmele care au un capital social la înființare de cel puțin 45.000 de lei sau îl completează pe parcurs până la acest nivel pot trece la impozitarea pe profit începând cu trimestrul în care această condiție este îndeplinită, prin depunerea la Fisc a formularului 010.

Conform Codului fiscal, opțiunea pentru impozitul pe profit este definitivă, dar este condiționată de menținerea valorii capitalului social pentru întreaga perioadă de existență a companiei în cauză.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

impozit profit 2018, microintreprinderi 2018

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Deducerile personale in 2018 – Cat va fi deducerea personala de la anul
Articolul următor
Din 2018, PFA nu vor mai plăti CAS dacă sunt și salariate

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.