E-TVA – o nouă piedică pentru contribuabilii mici?

După deja bine-cunoscutele implementări cu bucluc ale sistemelor e-Factura, SAF-T, respectiv e-Transport, anul acesta Ministerul Finanțelor și ANAF se pregătesc pentru lansarea RO e-TVA.

RO e-TVA este cel mai nou sistem din proiectul de digitalizare fiscală a României, creat cu scopul de a genera deconturi de TVA precompletate, astfel ușurând (în teorie) munca administrativă a contribuabililor.

Sistemul e planificat să intre în vigoare începând cu 1 August 2024, însă deocamdată nu există documentație tehnică oferită de ANAF.

Recepția negativă RO e-TVA

Încă de la primul anunț al implementării RO e-TVA, știrea a fost întâmpinată de critici din partea specialiștilor și a reprezentanților mediului economic.

Alex Milcev (Lider Dept. de Asistență Fiscală și Juridică EY România) și-a exprimat scepticismul privind termenul de implementare, având în vedere amânările introducerii amenzilor e-Factura: „Vedem ce probleme sunt acum cu e-Factura”.

Fostul Ministru de Finanțe Gheorghe Ialomițianu vede încă o problemă: „datele alea nu corespund realității și creează un calvar și mai mare pentru sectorul privat”.

Ce spune Ministrul Finanțelor?

Probabil cel mai relevant paragraf din postarea Ministrului este acesta: „Bazat pe datele din e-Factura și e-Case de marcat, e-TVA va genera automat deconturi de TVA precompletate. Astfel, contribuabilii vor beneficia de un proces simplificat, iar autoritățile fiscale vor avea la dispoziție date mai precise și actualizate, contribuind la lupta împotrivă evaziunii.

Dacă dorești să fii mereu la zi cu toate reglementările fiscale, fără a fi nevoit să urmărești permanent sursele oficiale, soluțiile din suita DataLight ERP îți vin în ajutor cu module de automatizare actualizate periodic!

Contactează acum un consilier software pentru mai multe detalii!

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Ghid complet generare automată bilanț 2023!
Articolul următor
Update e-Transport – lista produselor cu risc fiscal ridicat urmează a fi extinsă

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.