Conform unor surse AttoSOFT, interesul ANAF pentru controlul preturilor de transfer s-a accentuat in 2016, ca urmare a directivelor europene aparute. Doar in 2015 au avut loc peste 150 de controale pe preturi de transfer in Romania si, doar in primul semestru, au fost stabilite obligatii de plata suplimentare de 31 milioane de euro si au fost diminuate pierderi fiscale cu 47 milioane de euro.
Potrivit legii, aceste preturi trebuie sa fie stabilite la valoarea de piata, ca si cum tranzactiile in cauza s-ar face intre firme neinrudite, doar ca, in practica, aceste preturi sunt adesea „optimizate”, pentru minimizarea costului fiscal la nivelul grupului (de obicei sunt favorizate anumite filiale, in speta cele din tari cu un regim de taxare mai bland).
Conform vechilor prevederi, societatile erau obligate sa prezinte dosarul mentionat doar in cazul in care erau controlate de catre ANAF. Noul Cod Fiscal descrie la modul general prevederile referitoare la preturile de transfer, facand trimitere la liniile directoare stabilite de OCDE si UE. Ca urmare, din 2016, directia specializata din cadrul ANAF va putea verifica orice societate care se incadreaza in noile limite legale privind obligativitatea intocmirii dosarului preturilor de transfer, aplicand amenzi, operand ajustari si obligand contribuabilul la plata unor sume suplimentare aferente impozitului pe profit.
Iar verificarea o face solicitand dosarul preturilor de transfer, adica documentul prin care fiecare contribuabil care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate trebuie sa justifice cuantumul preturilor tranzactiilor respective si sa demonstreze respectarea pretului pietei.