Dividendele plătite în plus vor trebui restituite

Dividendele repartizate și plătite în plus în cursul exercițiului financiar se vor restitui de către asociați, într-un termen limită care, dacă va fi depășit, va duce la obligația de a plăti firmei dobânzi, potrivit legii ce prevede posibilitatea de a repartiza trimestrial dividende asociaților, în vigoare.

Posibilitatea de a distribui trimestriale dividende a apărut în legislație prin Legea nr. 163/2018, apărută în Monitorul Oficial nr. 595 din 12 iulie 2018. Legea se va aplica de duminică însă, adică în trei zile de la publicare.

Firmele care aleg împărțirea trimestrială vor trebui să aibă și bilanțuri interimare, ceea ce va însemna, fără îndoială, nu doar un beneficiu pentru asociați sau acționari, ci și o muncă semnificativ mai mare pentru cei care țin contabilitatea respectivei firme. Pe lângă asta, dacă la bilanțul de final de an calculele relevă faptul că s-a împărțit mai mult decât se poate acoperi, acționarii vor avea dividende de restituit.

Dacă nu fac acest lucru, pe lângă suma principală, aceștia vor datora o dobândă penalizatoare firmei, începând din a 61-a zi de la aprobarea situației anuale, până la data restituirii. Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2011, dobânda penalizatoare este stabilită la nivelul ratei dobânzii de referință plus patru puncte procentuale. Desigur, prin actul constitutiv sau prin hotărârea adunării generale a acționarilor se poate stabili o dobândă mai mare.

Deja ai votat!
Articolul anterior
Avantajul functiei Broadcast List de pe WhatsApp
Articolul următor
Se amana termenul de depunere a Declaratiei Unice

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu