Diurna in 2017 si cuantumul acestei indemnizatii conform Codului fiscal din 2017

Codul muncii din 2017, oferă salariaților delegați dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare, în condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil. Această delegare, cunoscută şi sub numele de diurnă, se acordă pe zile calendaristice, atât pentru deplasările în ţară, cât şi în străinătate, şi poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice într-un an, cu posibilitatea prelungirii, pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.

Cuantumul indemnizaţiei zilnice de detaşare sau delegare este fixat prin HG nr. 1.860/2006 la 17 lei/zi, indexat cu 2.5, astfel că tratamentul fiscal este determinat de pragul valoric de 42,5 lei (de 2,5 ori valoarea de 17 lei/zi).

În ceea ce privește cuantumul diurnei aplicabile pentru străinătate, acesta este stabilit conform Hotărârii Guvernului nr. 518/1995. Sumele care depăşesc valoarea de 42,5 lei pe zi se supun impozitului pe salarii şi se includ în baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea plătitoare (plătitor de impozit pe profit, plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, organizaţie neguvernamentală).

Ca element de noutate, acum se permite acordarea de diurne administratorilor si directorilor din cadrul institutiilor publice, sumele acordate si impozitarea lor fiind identice cu ale celorlalti salariati. Cuantumurile acestor diurne sunt de 35 de euro/zi (pentru diurna legala externa, conform HG 518/1995) si de 17 lei/zi (pentru diurna legala interna, conform HG 1860/2016).

Pentru fracţiunile de timp care nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% până la 12 ore şi 100% pentru perioada care depăşeşte 12 ore. Diurna acordată pentru deplasările în străinătate acoperă inclusiv costul transportului în interiorul localităţii.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

diurna 2017, lege diurna

Distribuie acest articol

Articolul anterior
ANAF nu va solicita alte informatii despre companii odata cu eliminarea formularului 088
Articolul următor
Impozitul pe dividende in 2017 – Legislatia privind conditiile de impozitare

Te-ar mai putea interesa si:

22 de comentarii. Leave new

  • Se poate primi diurnă externă chiar dacă nu e prevăzută în contractul de muncă?

    Răspunde
  • Dupa cate stiu, trebuie facut act aditional la contract in cazul in care exista deplasari in strainatate. Nu are treaba cu codul fiscal, ci cu codul muncii. La articolul 18 se precizeaza asta

    Răspunde
  • Andreea Caraion
    3 august 2017 12:56

    Diurna primita la deplasarea in strainatate, in cazul unei societati comerciale, poate fi acordata maxim 2,5 * plafonul din lege? Mai este valabil acest lucru la fel ca la diurna acordata in tara?

    Răspunde
  • Grigore jean florian
    10 august 2017 19:18

    Am si eu o nelamurire. Sunt angajat in RO cu un contract pe termen nelimitat si cu un program de 40 ore saptamanale (LUNI-VINERI 8 ore pe zi), dar sunt trimis in deplasare in TURCIA si mi se impune sa lucrez si SAMBATA si DUMINICA, dar suma diurnei nu schimba. Cum ar trebui sa procedez? Va rog mult sa imi dati un raspuns. O seara placuta.

    Răspunde
    • Diurna pt Turcia este 38 euro/zi x2.5, pentru intreaga perioada de sedere, cazare cu factura 140 euro/zi. Salariul este separat pentru toata perioada lucrata in baza pontajului.

      Răspunde
    • Simplu.refuza lucrul sambata si duminica.poti munci in alta parte pe bani frumosi in aceste zile.nu te poate obliga conform contractului.

      Răspunde
  • Ce se considera deplasarea pana si de la aeroport sau punctul de trecere a frontierei? Se ia in calcul ca delegatie in interiorul tarii sau ca ore suplimentare efectuate de angajat? multumesc anticipat!

    Răspunde
  • Lucrez in tara , și de multe ori inafara orașuli și cu un program ce depășește de cele mai multe ori 12 ore , in acest caz se poate cere diurna sau nu ?

    Răspunde
    • Diurna se acordă în cazul în care delegarea se realizează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care salariatul îşi are locul permanent de muncă si perioada delegării trebuie să fie de cel puţin 12 ore, astfel că, pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum şi pentru ultima zi, în cazul delegării de mai multe zile, indemnizaţia se acordă numai dacă durata delegării depăşeste 12 ore.

      Răspunde
    • Da

      Răspunde
  • Pacearescu Ramona
    4 noiembrie 2017 18:56

    Pentru titularul unui intreprinderi individuale se poate acorda diurna externa? El cumpara marfa din germania sh si o vinde in Romania. Multumesc!

    Răspunde
    • Diurna este un drept care poate fi acordat oricarui salariat angajat in baza unui contract de munca si care merge intr-o deplasare in interes de serviciu.

      Potrivit art. 25 din OUG 44/2008 titularul unei intreprinderi individuale poate cumula activitatea sa doar cu calitatea de salariat al unei terte persoane, nu si in calitate de salariat propriu.

      Raspunsul este ca nu poate primi diurna externa. Parerea noastra!!!!

      Răspunde
  • Silvia Ionescu
    14 noiembrie 2017 17:47

    Buna ziua. Angajator privat, angajat in delegatie externa in tara UE.
    Imi este clar care este valoarea maxima deductibila a diurnei: 2.5×35 eur (eg. Belgia).
    Intrebarea mea este: care este valoarea maxima deductibila a indemnizatiei de cazare? ce lege se aplica? HG 518/1995 actualizata in 2015? HG 582/2015? codul fiscal… etc.
    Nu sunt de specialitate si va cer ajutorul pentru a intelege aceste aspect. Ce lege reglementeaza aceasta indemnizatie de cazare maxima pentru domeniul privat, nu public si mai précis, ce articole din lege (codul fiscal e destul de stufos si nu m-am descurcat sa gasesc aceasta informative specifica)?

    Răspunde
    • Actele normative la care faceti referire respectiv HG 518/1995 si HG 582/2015 se aplica de catre ministere, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, precum si alte institutii publice, care trimit personal in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. Deci mediul privat nu ar trebui sa aplice prevederile celor doua hotarari. Dar daca mergem mai departe si analizam Codul Fiscal, o sa vedem ca diurna la mediul privat este stabilita in functie de aceste hotarari de Guvern. Atentie! Doar diurna, cazarea nu este stabilita in functie de cele doua hotarari.
      Conform art. 44 alin. 2 din Codul Muncii ” (2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil”. Stabilirea diurnei si a celorlalte conditii pe perioada deplasarii se face printr-un act aditional la CIM (Contractul individual de munca) si la ROI (Regulamentul intern de organizare). Codul Muncii stipuleaza numai posibilitatea salariatilor de a beneficia de acest drept si nu instituie obligatia angajatorului de a acorda diurna.
      In Codul Fiscal art. 77 alin. 2 litera (ii) se stabileste clar valoarea diurnei externe, respectiv: ” străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă prin hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar”, nivelul legal il gasim in Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 518/1995.
      Tot in Codul Fiscal art. 77 alin. 2 litera (m) se face precizarea referitoare la cheltuielile de transport si cazare respectiv: ” indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare primite pe perioada deplasării, în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul desfăşurării activităţii, astfel cum este prevăzut în raportul juridic, …”
      In concluzie cazarea este deductibila in limita documentelor justificative, nivelul acestor cheltuieli stabilindu-se printr-un act aditional la CIM.

      Răspunde
    • Pentru indemnizatia de cazare se aplica HG 518/1995 actualizata. Codul Fiscal stabileste limita pentru care indemnizatia de cazare este deductibila la caculul impozitul pe profit si limita pentru care nu se datoreaza contributii si impozit pe venit.

      Avand in vedere cele doua prevederi legale eu as merge pe limita prevazuta in HG 518/1995, respectiv 150 euro ptr. Belgia.

      Prevedere din Codul fiscal si normele de aplicare:

      Art. 76 alin(4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit
      h) indemnizațiile și orice alte sume de aceeași natură, primite de salariați, potrivit legii, pe perioada delegării/detașării, după caz, în altă localitate, în țară și în străinătate, în interesul serviciului, în limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. (2) lit. k), precum și cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare;
      Norme metodologice
      (16) În aplicarea prevederilor art. 76 alin. (4) lit. h), în categoria cheltuielilor de delegare și detașare se cuprind cheltuielile cu transportul, cazarea, precum și indemnizația de delegare și de detașare în țară și în străinătate, stabilite în condițiile prevăzute de lege sau în contractul de muncă aplicabil.

      Răspunde
  • Drăgoi Mircea
    5 martie 2018 13:10

    Sunt angajat pe perioada nedeterminată in romania si trimis in delegatie in germania lucrez de luni până vineri 8 ore pe zi .Vreau sa stiu daca se plătesc zilele de sâmbătă și duminică .Sunt trimis pe o perioadă de 30 de zile.Multumesc anticipat pentru raspuns.

    Răspunde
  • Suntem mai multi asociati intr-o firma dar numai eu lucrez in strainatate.Anul trecut am lucrat 162 de zile asa puse cap la cap . Intrebarea mea este daca am voie mai mult de 120 de zile pe an. Precizez ca am contract de munca si cele 162 de zile nu au fost consecutive,nu am depasit 60 de zile consecutiv. Si mai vreau sa stiu ceva ,eu nu primesc avans spre decontare decat foarte putin, diurna mi-o plateste firma cand vin, ce acte trebuie sa depun, nu am depus nimic pana acum. Va multumesc.

    Răspunde
  • donogan tibor
    16 iulie 2018 7:24

    buna ziua Am si eu o intrebareȘ daca dupa 12 ore de delegatie se acorda diurna cu cele 4 ore lucrate peste program, ce se intimpla?

    Răspunde
  • Buna ziua si cu respect. Lucrez la o companie si sunt in delegatie in tara. Am diurna de 60 de lei dar mi se cere la sfarsitul zilei bonuri si restul de diurna daca ramane . Adica daca consum de 30 de lei pe zi mi se ia diferenta de 30 de lei. E normal? E conform legi? Astept un raspuns cat mai rapid daca se poate si cu un paragraf din legislatie care sa spuna asta.

    Răspunde
  • Monica Tudor
    7 septembrie 2018 9:33

    Buna ziua!Lucrez la o institutie de cultura de stat, fiind personal de specialitate (muzeu). La o deplasare in strainatate, targ de turism de promovare nu avem dreptul de a pleca, nici nu suntem intrebati, ci se deplaseaza acolo contabilul sef, juristul etc. Se ia diurna externa. Este legal? Multumesc!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.