Incepând cu 1 ianuarie 2016, toate companiile din România care deţin bunuri sunt obligate să efectueze o analiză a riscurilor. In cazul în care se refuză să se facă analiza riscurilor pentru firmă, amenzile sunt curpinse între 5.000 şi 10.000 de lei!
Legea este dată încă din 2003, însă normele metodologice nu au fost aplicate până în prezent, fiind supuse mai multor amânări de-a lungul timpului. În octombrie 2014, prevederile HG 301/2012 au fost prorogate până la 1 ianuarie 2016 pentru firmele înființate până la data de 16 iunie 2012. În schimb, cele înființate începând cu data de 17 iunie 2012 au avut ca termen limită de realizare a unei analize de risc data de 1 ianuarie 2015.
Incepând cu 2016 însă, toate societăţile comerciale sunt obligate sa contacteze un evaluator care sa realizeze contra cost analiza de risc la securitate fizica, aceasta analiza urmand sa fie intocmita pentru toate si fiecare dintre obiectele de activitate active si sediile pe care firmele le au. Acest evaluator trebuie să fie înscris în RNERSF – Registrul National al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică. Reglementările în vigoare nu prevăd un preț fix pe care îl poate cere un evaluator pentru realizarea unei astfel de analize.
Pe lângă agenti economici, sunt obligate să aibă o astfel de analiză de risc și ministerele, celeltalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, regiile autonome, companiile și societățile naționale, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, precum și orice alte organizații care dețin bunuri sau valori.