Mai multe modificări în domeniul contribuțiilor sociale datorate de către persoanele fizice vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, potrivit ultimelor modificări aduse Codului fiscal. În contextul în care contribuțiile la pensii (CAS) și cele la sănătate (CASS) datorate de persoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili ce obțin venituri din activități independente vor fi raportate la noul salariu minim pe economie, de 1.900 de lei, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat un proiect de act normativ prin care propune actualizarea formularelor utilizate în acest sens și o nouă procedură.

Proiectul de ordin al președintelui ANAF pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare utilizate pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice a fost lansat zilele trecute, în dezbatere publică, pe site-ul ANAF.

Recent, prin OUG nr. 79/2017 a fost stabilită, de la 1 ianuarie 2018, limitarea bazei de calcul la salariul minim brut pe economie, atât în cazul CAS, cât și CASS, pentru PFA și ceilalți contribuabili ce obțin venituri din activități independente, cu mențiunea că pentru CAS se poate alege și un plafon superior.

Contribuțiile vor fi plătite la nivelul unui venit ales de contribuabili, care nu va putea fi însă mai mic decât valoarea salariului minim pe economie, adică 1.900 de lei, așa cum Guvernul a stabilit recent prin HG nr. 846/2017.

Conform legislației în vigoare, obligate la plata CAS și CASS sunt persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente și nu sunt exceptate de la plata contribuțiilor.

Astfel, acestea trebuie să depună anual la organul fiscal competent, până la 31 Ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția, o declaraţie pe propria răspundere (formularul 600) cu privire la venitul ales asupra căruia datorează CAS, precum și încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim prevăzut de lege în vederea stabilirii CASS.

În cazul celor care încep o activitate în cursul anului, declarația se va depune în același termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Pe baza declarației depuse de contribuabili, Fiscul va stabili CAS și CASS, prin decizii de impunere.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

cas cass, formularul 600

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Noi reglementari privind platile electronice
Articolul următor
AttoSOFT a implementat din punct de vedere tehnic, procedurile de mutare a contributiilor de la angajator catre angajat

Te-ar mai putea interesa si:

4 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.