Din 2018, PFA nu vor mai plăti CAS dacă sunt și salariate

PFA-urile și persoanele care desfășoară profesii liberale ar urma să achite, din 2018, contribuții la pensii (CAS) și sănătate (CASS) la nivelul salariului minim pe economie, ce se vrea fixat la 1.900 de lei. Totuși, în ceea ce privește CAS, contribuția nu va mai fi datorată de persoanele care obțin, concomitent, și venituri din salarii.

Modificarea regimului fiscal aplicabil PFA și celorlalte persoane care desfășoară activități independente (titulari de întreprinderi individuale sau familiale ori persoane ce exercită profesii liberale) este inclusă într-un proiect de modificare a Codului fiscal, aflat momentan în dezbatere publică.

În ceea ce privește contribuția la pensii, aceasta ar urma să fie plătită la nivelul unui venit ales de contribuabil, dar nu mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care va fi, cel mai probabil, de 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018.

Spre deosebire de legislația din prezent, CAS nu va mai fi datorată de persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente și sunt și salariate.

În continuare, vor fi exceptate de la plata CAS persoanele fizice autorizate care obțin, concomitent, venituri din pensii, pentru care sunt asigurate în sistemul public de pensii sau într-un sistem propriu de asigurări sociale, cazul avocaților sau personalului monahal.

Nu în ultimul rând, este important să amintim că, de la anul, contribuția de asigurări sociale va fi în cotă de 25%, față de 10,5% sau 26,3%, conform opțiunii, ca în prezent.

Deja ai votat!
, ,
Articolul precedent
Firmele cu capital social minim de 45.000 lei nu vor mai putea opta pentru impozit pe profit
Articolul următor
Ce trebuie sa stii despre produsele pe care vrei sa le cumperi online

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×