Din 2016, impozitele si taxele se indexeaza anual, conform Codului fiscal

Din 2016, începând intrarea în vigoare a Codului fiscal nou, impozitele şi taxele locale vor fi indexate în fiecare an, şi nu din trei în trei ani. Dacă până în 2015, de indexare se ocupa Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Administrației și Internelor, din 2016, atât taxele şi impozitele, cât şi cuantumul acestora vor fi stabilite de consiliul local. Această prevedere se găseşte în Art. 491 din noul Cod.

Codul din 2016 permite autorităţilor locale să stabilească unele „cote adiționale”, acestea find stabilite în funcție de anumite criterii: „economice, sociale, geografice, precum și de necesitățile bugetare locale, cu excepția taxelor prevăzute la art. 494 alin. (10) lit. b) și c)”. Mai precis, singurele taxe care nu vor putea fi mărite utilizând cote adiţionale decise de consiliul local sunt taxele judiciare de timbru și alte taxe de timbru prevăzute de lege, precum și taxele extrajudiciare de timbru prevăzute de lege.

Consultanţii AttoSOFT atrag atenţia asupra faptului că cotele adiționale nu vor putea fi mai mari de 50% față de nivelurile maxime stabilite de Guvern”. Până în 2015, impozitele și taxele locale pot fi majorate de administrația locală, cu cel mult 20% față de nivelul stabilit de Guvern.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

cote aditionale 2016, impozite locale 2016, taxe consiliu local

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Atentie! S-a modificat legea ambalajelor, din Noiembrie 2015 – Amenzi de 25.000 lei pentru nereguli
Articolul următor
Documente eliminate incepand cu 2016, din actele contabile si fiscale

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.