In momentul cand o persoana impozabila, o companie cu sediul in Comunitate (dar nu in Romania) este obligata la plata TVA in Romania, fie se inregistreaza ca platitor de TVA in Romania, fie isi desemneaza un reprezentant fiscal ca persoana obligata la plata taxei, conform art 316 alin 7 din Codul fiscal din 2016.
Pentru desemnarea reprezentantului fiscal persoana straina trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal competent la care reprezentantul propus este inregistrat ca platitor de impozite si taxe. Cererea va fi insotita si de:
– declaratia de incepere a activitatii, care va cuprinde: data, volumul si natura activitatii pe care o va desfasura in Romania. Ulterior inceperii activitatii, volumul si natura activitatii pot fi modificate potrivit prevederilor contractuale, aceste modificari urmand a fi comunicate si organului fiscal competent la care reprezentantul fiscal este inregistrat ca platitor de impozite si taxe;
– copie de pe actul de constituire in strainatate a persoanei impozabile respective;
– acceptul scris al persoanei propuse ca reprezentant fiscal, prin care aceasta se angajeaza sa indeplineasca obligatiile ce ii revin conform legii si in care aceasta trebuie sa precizeze natura operatiunilor si valoarea estimata a acestora;
– contractul incheiat intre persoana nestabilita in Romania si reprezentantul fiscal propus, din care sa rezulte intinderea mandatului acordat reprezentantului.
Organul fiscal verifica indeplinirea conditiilor prevazute mai sus si, in termen de cel mult 30 de zile de la data primirii cererii, comunica decizia luata atat persoanei impozabile nestabilita in Romania, cat si persoanei propuse ca reprezentant fiscal de aceasta.
Daca cererea este acceptata, odata cu transmiterea deciziei de aprobare se indica si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal ca mandatar al persoanei impozabile. Acest cod va fi diferit de codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit pentru activitatea proprie a acestuia.
Dupa ce a fost acceptat de organul fiscal, reprezentantul fiscal este raspunzator, din punctul de vedere al drepturilor si obligatiilor privind TVA, pentru toate operatiunile efectuate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania atat timp cat dureaza mandatul sau. In acelasi timp, persoana care a desemnat-o o alta persoana ca reprezentant fiscal este si ea tinuta raspunzatoare individual si in solidar cu reprezentantul pentru plata taxei.