Deducerile personale in 2018 si nivelul salariilor brute pe functiile de baza

De la 1 Ianuarie 2018, salariații pot beneficia de deduceri personale mai mari, din moment ce pragul salariului brut până la care acest drept se poate acorda a crescut la 3.600 de lei, de la valoarea de 3.000 de lei, așa cum a fost în 2017.

Potrivit Codului fiscal, persoanele care obţin venituri au dreptul la deducerea din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.

Deducerile personale se acordă pe mai multe niveluri, în funcţie de venitul brut lunar din salarii realizat la funcţia de bază, şi sunt stabilite în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinerea salariatului.

Conform noilor reguli, salariaţii care au un venit brut mai mic sau egal cu 1.950 de lei (în loc de 1.500 de lei) şi nu au persoane în întreţinere declarate angajatorului beneficiază de o deducere personală de 510 lei, în creștere de la 300 de lei, așa cum era anterior.

În continuare, deducerea personală pentru contribuabilii cu un venit brut lunar ce nu depăşeşte 1.950 de lei se acordă astfel:
• 670 de lei, pentru salariații care au o persoană în întreținere;
• 830 de lei, pentru salariații care au două persoane în întreținere;
• 990 de lei, pentru salariații care au trei persoane în întreținere;
• 1.310 lei, pentru salariații care au patru sau mai multepersoane în întreținere.

În cazul salariaților cu venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.951 lei şi 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive (descresc treptat) faţă de cele de mai sus și se stabilesc potrivit unui tabel existent prevăzut la art. 77 alin. (2) din Codul fiscal.

Cât despre salariații care vor realiza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 de lei, aceștia nu vor beneficia în 2018 de deducere personală, nici pentru ei înșiși, nici pentru persoanele aflate în întreținerea lor.

Potrivit legislației în vigoare, persoana în întreținere poate fi soția/soțul, copiii sau alți membri de familie, rudele salariatului sau ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile și neimpozabile, nudepășesc 510 lei lunar.

Potrivit unui proiect de modificare a normelor de la Codul fiscal, lansat în dezbatere publică de MFP, la stabilirea venitului lunar, în sumă de 510 lei, al persoanei aflate în întreţinere nu se vor lua în calcul următoarele venituri:

• bursele primite de persoanele care urmează orice formă de școlarizare sau perfecționare în cadru instituționalizat;
• premiile obținute de sportivii medaliați la campionatele mondiale, europene și la jocurile olimpice/paralimpice;
• premiile și alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport și altele asemenea, obținute de elevi și studenți în cadrul competițiilor interne și internaționale, inclusiv elevi și studenți nerezidenți în cadrul competițiilor desfășurate în România.

Totodată, nu se vor lua în calcul pensiile de urmaş cuvenite conform legii, precum şi prestaţiile sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006.

Dacă venitul unei persoane aflate în întreţinere depăşeşte 510 lei lunar, ea nu este considerată întreţinută.

Deja ai votat!
,
Articolul precedent
Noutati privind casele de marcat
Articolul următor
Tabelul detaliat al deducerilor personale valabile in 2018

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×