Deducerile personale in 2018 – Cat va fi deducerea personala de la anul

Mai mulţi salariații vor putea beneficia, de la 1 ianuarie 2018, de deducerea personală, în contextul în care un asemenea avantaj fiscal va putea fi oferit angajaților cu un venit lunar brut mai mic de 3.600 de lei, față de 3.000 de lei, așa cum prevede legislația din prezent. Modificarea este inclusă într-un proiect de act normativ lansat joi de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și care are nevoie de aprobarea Guvernului pentru a se aplica.

Regulile din Codul fiscal referitoare la deducerea personală, ce sunt aplicabile în prezent atunci când vine vorba de stabilirea impozitului pe venit, vor fi modificate, printr-un proiect de ordonanță de urgență aflat acum în dezbatere publică pe site-ul MFP.

În prezent, deducerea personală este acordată angajaților cu venituri lunare brute de maximum 3.000 de lei, care au sau nu persoane în întreținere, însă avantajul fiscal va fi acordat, din 2018, salariaților cu venituri de până la 3.600 de lei.

„Persoanele fizice (…) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază”, este explicat în Codul fiscal, cu precizarea că, de la anul, în cazul celor cu un venit lunar brut de până la 1.950 de lei (în loc de 1.500 de lei), deducerea personală va fi de:

– 510 lei (în loc de 300 de lei), pentru salariații fără persoane în întreținere;
– 670 de lei (în loc de 400 de lei), pentru salariații care au o persoană în întreținere;
– 830 de lei (în loc de 500 de lei), pentru salariații care au două persoane în întreținere;
– 990 de lei (în loc de 600 de lei), pentru salariații care au trei persoane în întreținere;
– 1.310 lei, (în loc de 800 de lei), pentru salariații care au patru sau mai multe persoane în întreținere.

În cazul salariaților cu venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.951 lei şi 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale vor fi degresive (vor descrește treptat) faţă de cele de mai sus și se vor stabili conform unui tabel ce va apărea în Codul fiscal.

„Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 510 lei lunar (limita e acum de 300 de lei, n. red.)”, mai scrie în proiectul de OUG, care va stabili și anumite excepții totuși.

Cât despre salariații care vor realiza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 de lei, aceștia nu vor beneficia de deducere personală, nici pentru ei înșiși, nici pentru persoanele aflate în întreținerea lor.

Deducerea personală se acordă persoanelor angajate pe teritoriul României cu contract individual de muncă, indiferent de natura acestuia (normă întreagă/timp parțial, pe durată determinată/nedeterminată etc) exclusiv la acel angajator unde salariatul își declară funcția de bază. Aceasta se acordă de către angajatorii cu sediul sau domiciliul în România, pentru veniturile din salarii, realizate de persoanele încadrate cu contract individual de muncă în condițiile de mai sus.

Valoarea deducerii personale nu se fracţionează în cadrul lunii şi se acordă o singură dată în lună de către un singur angajator. În practică, se acordă la angajatorul unde salariatul are încă în vigoare contractul individual de muncă la data 1 a lunii pentru care se calculează statul de plată.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

510 670 830 990 1310, deducere personala 2018

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Regulamentul european general privind protecția datelor abrogă legea nr. 677/2001
Articolul următor
Firmele cu capital social minim de 45.000 lei nu vor mai putea opta pentru impozit pe profit

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.