Declaratia 600 comasata – Sapte formulare intr-o singura declaratie

Declarația unică pentru persoanele fizice se va depune până la data de 15 martie, însă, prin excepție, anul acesta termenul va fi 15 iulie. Noul formular va reprezenta o comasare a șapte formulare fiscale actuale, printre care și controversata declarație 600.

Declarația unică pentru persoanele fizice va fi o comasare a șapte formulare fiscale folosite în prezent, conform unui Proiect de ordonanță de urgență a Guvernului privind măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea unor acte normative. Acesta a fost adoptat azi de Executiv și se va aplica după publicarea sa în Monitorul Oficial.

Documentul, care include schimbările ce se vor face la declararea și plata impozitelor și contribuțiilor sociale, a fost lansat zilele trecute în dezbatere publică pe site-ul MFP. Măsurile vizează, în principal, persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, însă acestea vor acoperi și persoanele fizice fără venituri care vor să fie asigurate în sistemul medical de stat.

Mai precis, cele șapte declarații care vor fi comasate sunt următoarele:

  • formularul 200 (veniturile realizate din România);
  • formularul 201 (veniturile realizate din străinătate);
  • formularul 220 (venitul estimat/norma de venit);
  • formularul 221 (normele de venit pentru agricultură);
  • formularul 600 (stabilirea contribuțiilor de pensii — CAS — și sănătate — CASS — datorate statului);
  • formularul 604 (stabilirea CASS pentru persoanele fără venituri);
  • formularul 605 (cererea de stopare a plății CASS pentru persoanele fără venituri).

Practic, prin intermediul declarației unice pentru persoanele fizice, PFA-urile și alți contribuabili vor declara veniturile realizate în anul anterior, veniturile estimate pentru anul în curs și contribuțiile sociale datorate pentru anul în curs.

Pentru anul 2018, termenul-limită pentru depunerea declarației unice va fi data de 15 iulie. Apoi, începând din 2019, termenul-limită va fi data de 15 martie. În orice caz, declarația unică va fi folosită pentru a definitiva anul fiscal anterior și pentru a face estimări pentru anul fiscal în curs.

Transmiterea declarației unice se va face atât prin depunerea în format tipărit, cât și prin depunerea online.

Termenul de depunere va fi și termenul de plată a impozitelor și CAS și CASS, reiese din proiectul publicat de MFP. Cu alte cuvinte, din informațiile sursei citate reiese că, pentru 2018, plata impozitelor și contribuțiilor se va face până la 15 martie 2019. Totuși, premierul României a declarat azi că termenul anual de plată ar urma să fie 31 martie.

Totodată, autoritățile vor ca, pentru anul 2018, să introducă bonificații pentru contribuabilii care-și achită mai repede obligațiile. Concret, sumele datorate vor urma să scadă, atât pentru impozitul pe venit, cât și pentru contribuțiile sociale, cu:

  • 10%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;
  • 5%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019;
  • 5%, dacă declarația unică se depune în format tipărit până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.

În urma problemelor apărute în ianuarie 2018 după extinderea obligației depunerii formularului 600, Guvernul va elimina documentul din circuitul fiscal, alături de alte șase declarații, și va introduce o declarație unică pentru persoanele fizice.

Termenul pentru depunerea formularului 600 era 31 ianuarie 2018, însă acesta a fost prelungit, prin ordonanță de urgență, până la 16 aprilie 2018. Până anul trecut, formularul 600 era depus doar de PFA-uri pentru stabilirea CAS, însă din 2018 documentul se depune și pentru CASS și vizează mai multe categorii de contribuabili.

Concret, formularul 600 trebuie depus, pentru stabilirea CAS și CASS de achitat în 2018, de persoanele fizice care au obținut în 2017, printre altele, venituri din activități independente, venituri din chirii, venituri din dividende, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură.
Deja ai votat!
Articolul precedent
Urcă în topul preferințelor clienților!
Articolul următor
Sanctiuni si contraventii privind plata defalcata a TVA

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×