In data de 29.03.2018 a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul nr. 888/2018 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului (212) “Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”.

Iata cateva aspecte punctuale pe care trebuie sa le cunosti cu privire la acest formular:

– Se utilizeaza pentru declararea venitului realizat in anul 2017, precum si pentru declararea impozitului pe venitul estimat si a contributiilor sociale obligatorii datorate de PF incepand cu anul 2018.
– Se completeaza si se depune de catre PF care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
– Declaratia se completeaza si se depune si de catre PF care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata CASS.
– Declaratia se depune pana la data de 15 iulie 2018, inclusiv, de catre PF care au obligatia: declararii veniturilor realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2017; declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2018; declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2018.
– Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal si a celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.
– Declaratia unica poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative, bifandu-se cu X casutele aflate pe prima pagina a aceluiasi formular.
– Contribuabilul poate rectifica venitul estimat pana la termenul de plata a impozitului datorat, respectiv pana la data de 15 martie a anului urmator celui de impunere.
– Formularul se poate depune fie in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, fie prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Ai venituri nedeclarate? Iata cum te poate identifica Fiscul!
Articolul următor
Plătitorii de impozit pe profit trebuie să raporteze sponsorizările

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×