Software de monitorizare cheltuieli producție, de la materii prime la produse finite
Într-un mediu de afaceri dinamic, nu ai timpul necesar să monitorizezi manual fiecare proces de producție / prelucrare pentru a asigura un minim de pierderi.
DataLight Asamblări te ajută să automatizezi evidența loturilor din producție (trasabilitatea consumului), prin realizarea de „rețete” de compunere materiilor prime / auxiliare, urmărirea consumurilor din cadrul prelucrării materialelor și analiza cheltuielilor întregului proces de producție.
Control total pentru o producție mai eficientă
Era Industry 4.0 este deja o realitate și în România: toate procesele din cadrul unei fabrici sunt interconectate, analizate și eficientizate pe baza de soluții software specializate. Pentru a rămâne competitiv ca și producător în orice industrie, e necesar să menții un flux de producție cât mai „cost-efficient” și capabil să onoreze orice comandă în cel mai scurt timp. Vremurile ținerii evidenței cu pixul și hârtia sunt demult apuse, fiind înlocuite cu aplicații de automatizare la care ai acces din doar câteva clickuri.
Ca parte a suitei DataLight ERP și complementar soluției Producție 2.0, modulul dedicat Asamblări îți oferă un suport tehnologic puternic pentru gestionarea întregului proces de manipulare și prelucrare materii prime / auxiliare din cadrul unei „fabrici inteligente”. Asta înseamnă asamblarea unor „rețete” de compunere a materiilor prime, lansarea în producție pentru urmărirea consumurilor și analiza cheltuielilor de producție pentru stabilirea costurilor totale. Află mai multe detalii despre funcționalitățile acestei soluții pe această pagină!
Beneficii utilizare DataLight Asamblări:
- Organizare minuțioasă a tuturor datelor aferente procesului de fabricație – un aspect important al modulului Asamblări este de centralizare a tuturor datelor din procesul de producție, distribuite între secții și respectiv către managementul firmei. Sunt preluate automat din secțiile individuale datele privind – număr serie / lot și caracteristici, consumurile de materii prime / auxiliare, data fabricației, respectiv a expirării și informații despre stocuri.
- Calcule de consumuri și abateri tehnologice – pe baza „rețetelor” setate de operatori, sistemul permite estimarea necesarului de consum și compararea acestuia cu consumul efectiv, pentru un control cât mai minuțios al fiecărui tip de resurse materiale.
- Urmărire costuri de manipulare – aplicația ține separat evidența cheltuielilor indirecte, care nu țin de materii prime / auxiliare (ex. costuri energetice, consum gaze naturale, cheltuieli personal etc). Astfel, poți efectua periodic verificări asupra eficienței acestor resurse, pentru a face modificări acolo unde e necesar.
- Generezi rapoarte de producție – în aplicație sunt disponibile mai multe rapoarte pentru urmărirea activităților fabricii – raport zilnic de producție, raport lansare în producție, raport centralizator consumuri predări etc.
- Centralizare date de la mai multe fabrici sau puncte de producție – programul dispune de un modul automat de consolidare a datelor prin Internet sau prin alte mecanisme de transmitere a datelor. Acestea sunt centralizate la centru pentru a se putea urmări cât mai fidel, dar în același timp cât mai simplu situația reală din fabrici.
Mod de lucru creare „rețete” și lansare în producție:
Vezi întreg tutorialul de utilizare aici.
- Activare modul Asamblări Produse – din submeniul Module Funcționale (notă – în primă fază este necesară preactivarea modulului cu un consilier software).
- Alegere setări generale Asamblări – setări de vizibilitate, date incluse, valori implicite etc.
- Definiri rețete – utilizatorul completează câmpurile relevante pentru definirea asamblărilor în sistem.
- Antecalculație asamblări – se execută un raport cu date despre costurile rețetei setate anterior, calculate la preț de furnizor sau preț de vânzare.
- Postcalculație rețetă cu indicatori contabili (se implementează la cerere cu consilierii AttoSoft)
- Lansare în producție (cu posibilitatea editării anumitor date setate anterior)
- Generare rapoarte – ulterior, se pot vizualiza rapoartele de producție – detalii mai jos.
Rapoarte producție în DataLight Asamblări:
- Raport zilnic de producție – cuprinde produsele finite lansate la o anumită dată selectată, precum și materiile prime consumate pentru fiecare produs finit lansat în perioada selectată.
- Raport lansare în producție – furnizează informații cumulate privitoare la lansările în producție, permițând totodată și compararea valorilor de predare în gestiunea de produse finite cu valorile consumurilor.
- Raport centralizator consumuri predări – conține documentele de tip note de predare și bon de consum generate la lansarea în producție (asamblare) ce conțin materiile prime / auxiliare și produsele finite (cantitativ valoric).
- Raport zilnic de producție pe coloane – aceleași date ca în raportul zilnic de producție, dar afișarea acestora este aranjată pe coloane.
Module existente personalizate pe industrii:
În cadrul implementărilor anterioare, dezvoltatorii AttoSoft au adaptat modulul DataLight Asamblări (parte a soluției Producție 2.0) pe anumite industrii specializate:
- Producție carne – import nomenclator materii prime carne, activități (ex. tranșare, fabricație, ambalare) precum și categorii materii auxiliare (ex. condimente, marinade, conservanți).
- Producție alimentară – import nomenclator materii prime alimente (ex. aluat pizza, ton, porumb) precum și materii auxiliare (ex. ambalaj carton) și produse finite (ex. pizza al tonno).
- Producție mobilă – import nomenclator materii prime mobilă (ex. panou stejar, profil aluminiu tip J, mâner aliaj zinc), precum și materii auxiliare (ex. adeziv lemn) și produse finite (ex. ușă bucătărie).
Fă pasul decisiv spre succes în producție!