Cum treci la noua cota de TVA, fara sa ai probleme, din punct de vedere legal

Pentru a anticipa impactul pe care reducerea TVA la 20% il va avea asupra activitatii agentilor economici, acestia trebuie sa aiba in vedere o serie de masuri. Concret, din punct de vedere juridic, din 2016 vor intra in vigoare o serie de dispozitii legislative tranzitorii care vor cauza probleme agentilor economici, asemanatoare celor intampinate in iulie 2010, atunci cand cota TVA a fost majorata de la 19% la 24%.

Consultantii de la AttoSOFT, cea mai importanta firma de servicii informatice pentru retail, au explicat ca, in momentul reducerii cotei de TVA vor exista anumite operatiuni/tranzactii aflate in curs de desfasurare, motiv pentru care agentii economici vor trebui sa studieze aceste dispozitii tranzitorii pentru a stabili in mod corect care va fi cota de TVA care se va aplica operatiunilor respective.

Din punct de vedere operational, agentii economici sunt nevoiti sa demareze actiunile necesare pentru actualizarea programelor informatice, a programelor de contabilitate sau a softurilor caselor de marcat, avand la dispozitie aproximativ trei luni pentru a pune la punct toate detaliile. Un termen rezonabil, in opinia expertului financiar AttoSOFT, comparativ cu momentul iulie 2010. Insa, aceste modificari implica anumite costuri care de multe ori sunt semnificative. In functie de programul informatic folosit, costurile cu actualizarea pot atinge sume destul de mari.

Agentii economici vor fi nevoiti sa isi actualizeze documentele de natura comerciala, cum ar fi liste de preturi in masura in care acestea sunt exprimate cu TVA, materiale promotionale (daca acestea contin informatii cu privire la preturi cu TVA), contracte comerciale in cazurile in care aplicabilitatea cotei TVA este neclara etc. In cazul comerciantilor cu amanuntul, va fi necesara actualizarea preturilor la raft.

Si din punct de vedere financiar, reducerea TVA ar putea genera consecinte pentru anumite categorii de agenti economici. ”In situatia exportatorilor care au incheiat linii de credit pentru finantarea TVA-ului platit furnizorilor, reducerea cotei poate echivala cu diminuarea costului finantarii si implicit cu reducerea poverii financiare pe care o implica finantarea acestui TVA”, au explicat expertii AttoSOFT.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

19 24 % tva, reducerea tva 2016

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Calendarul schimbarii caselor de marcat pentru agentii economici – 2016 – 2017
Articolul următor
Din 2015, iti poti deduce TVA-ul, indiferent de situatia legala a partenerilor de afaceri

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.