Cum te înregistrezi la ANAF pentru a desfășura o profesie liberală

Pentru autorizarea unei profesii liberale sau care se exercită în baza unei legi speciale, profesioniștii au posibilitatea de a se adresa numai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), fără a fi necesară înregistrarea la registrul comerțului. Astfel, în baza documentației depuse la Fisc, medicii, contabilii, traducătorii sau arhitecții, printre altele, pot obține un certificat de înregistrare fiscală (CIF) cu ajutorul căruia să își desfășoare activitatea ca persoană fizică independentă (PFI).

Conform informațiilor disponibile pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului, profesiile liberale necesită îndeplinirea, pentru a fi încadrate ca atare, a următoarelor condiţii cumulative:

– un act normativ care să reglementeze domeniul;
– o autoritate publică sau un corp profesional care verifică îndeplinirea condiţiilor de desfăşurare a profesiei, eliberează autorizaţia şi o înscrie într-un registru;
– o prevedere expresă în actul normativ prin care profesia se desfăşoară în baza autorizaţiei şi/sau a legitimaţiei de membru.

De altfel, pe lista orientativă a profesiilor liberale sau care se exercită în baza unor legi speciale, fără înregistrarea în registrul comerțului, regăsim și profesiile/ocupațiile de auditor financiar, consultant fiscal, farmacist, mediator, practician în insolvență, sociolog, psiholog sau traducător/ interpret autorizat, pe lângă cele deja menționate la începutul articolului.

Nu-i necesară înregistrarea la Registrul Comerțului

Concret, o PFI se identifică la ANAF printr-un CIF, și nu pe baza codului numeric personal al persoanei care solicită autorizarea unei activități.

Înregistrarea ca PFI se face direct la ANAF, gratuit, fără să fie necesară înregistrarea și autorizarea la registrul comerțului.

Pentru înregistrarea la Fisc a unei activități prestate în cadrul unei profesii libere, persoanele fizice trebuie să depună un dosar cu următoarele acte:
– documentele eliberate de organismul profesional care fac dovada pregătirii în domeniul pentru care se solicită autorizarea (copie);
– două formulare 070 – Declarație de înregistrare fiscală;
– un contract de comodat, necesar stabilirii sediului (original);
– cartea de identitate, în copie.

Totodată, contribuabilii care încep să obțină venituri din activități independente în timpul anului au obligația de a completa și depune noul formular 212 – Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Practic, prin intermediul acestui document, persoanele fizice estimează veniturile pentru anul în curs, procedură care se făcea, anterior apariției declarației unice pentru persoanele fizice, prin intermediul formularului 220.

Odată depusă documentația, ANAF va elibera în câteva zile CIF-ul, document suficient pentru a putea începe activitatea. Practic, în cazul profesiilor liberale, autorizarea la Fisc oferă cadrul legal pentru desfășurarea activității, încheierea de contracte și emiterea de facturi.

În concluzie, noțiunea de PFI face trimitere la profesioniștii care se înregistrează la ANAF și care practică o profesie pentru care dețin o autorizație eliberată de un organism profesional (CECCAR, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Arhitecților din România, Colegiul Medicilor din România etc).

Deja ai votat!
Articolul anterior
Ce cota de TVA se aplica in 2018
Articolul următor
Cum să prelungești durata bateriei de la telefon

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu