Cum se citeste si verifica o balanta contabila?

Dacă tot urmează să lucrezi ca şi contabil trebuie să ştii cum se citeşte o balanţă. Balanţa contabilă lunară reflectă toată munca ta. Pe baza ei trebuie să faci mai multe verificări pentru a descoperii eventualele neconcordanţe.

La ce trebuie să te uiţi?

1. Firma şi perioada la care face referire – în general se întocmeşte lunar. Această informaţie o găsim în antetul balanţei de verificare.

2. Să fie completă – o balanţă trebuie să înceapă cu conturile din clasa 1 şi se termină cu conturile din clasa 7.

3. Să fie închise conturile de cheltuieli şi venituri – conturile din clasa 6 şi 7 trebuie să fie fără sold final.

4. Să nu avem sold la contul 581 “Viramente interne” – cont care reflectă circuitul banilor între casă şi bancă.
Dacă avem sold la 581 înseamnă că nu au fost trecuţi în registru de casă toţi banii scoşi/depuşi în bancă sau poate este o operaţiune efectuată în ultima zi din lună şi va aparea în extrasul de luna următoare, dar trebuie verificat. Daca va aflati la luna decembrie, aceasta suma trebuie sa o mutati din 581 in 5125.

5. Soldul final pe clasa 2 trebuie verificat cu Registrul imobilizărilor.
Soldul final debitor al clasei 2 trebuie să fie egal cu valoarea totală de intrare a imobilizărilor din Registrul de imobilizări iar soldul final creditor al clasei 2 trebuie să fie egal cu totalul amortizarii înregistrată in acelaşi Registru de imobilizări. Dacă nu este egal înseamnă că avem erori între notele făcute în contabilitate şi ce am trecut în Registrul de imobilizări. Aceste neconcordanţe trebuie să le reglăm. Dacă avem creanţe imobilizate registrul de imobilizări nu va fi egal cu clasa 2 pentru că acestea nu se trec în registru.

6. Soldul la stocul de marfă sau materii prime trebuie să corespundă cu situaţia stocurilor sau balanţa stocurilor.

7. Dacă avem marfă şi suntem la TVA, soldul contului 371 * 24/124 trebuie să corespundă cu soldul final al 4428.Marfă 24%, iar dacă avem marfă care a intrat în gestiune cu TVA de 9%, pâine, spre exemplu, sau făină, atunci soldul contului 371 analitic distinct *9/109 trebuie să corespundă cu soldul final al 4428.Marfa 9%.
Dacă nu corespund atunci trebuie să verificăm ca nu din greşeală să fie selectată gestiunea greşită la intrarea mărfii în gestiune sau la vânzarea mărfii.

8. Verifică ca soldurile finale la furnizori şi clienţi să îţi fie egale cu listele furnizorilor/clienţilor neachitaţi/neîncasaţi.

9. Trebuie să verificăm soldul contului 421, să rămână numai salariu care trebuie dat luna următoare nu şi cel de luna acesta. Nu trebuie să avem doua salarii în sold, în considerentul că firma îşi plăteşte salariaţii.
Pentru verificare, soldul contului 421 trebuie să fie totalul contului 641 cheltuieli cu salariile, din care se scad contribuţiile salariale reţinute de la salariat.

10. Trebuie făcută repartizarea lunară a contribuţiilor salariale şi trebuie verificat dacă s-au plătit contribuţiile.

Repartizarea se face în felul următor:
– se creează analitice pe 4481 (4481.01 Plăţi la bugetul statului şi 4482.02 Plăţi la bugetul asigurărilor sociale);
– lunar se pun conturile de contribuţii salarii în corespondent cu 4481 analitic;
– la sfârşit de lună soldul lui 4481 trebuie să fie zero, dacă firma şi-a plătit contribuţiile.

11. Dacă avem credite bancare pe termen lung sau scurt (linii de credit), trebuie să verificăm să ne corespundă soldul cu scadenţarele de la credit.

12. Conturile 1681 şi 5198 se pun la sfărşit de lună în corespondent cu 666, altfel le vom avea în balanţă cu minus.

13. Dacă suntem la TVA trebuie să verificăm să ne fie închise conturile de TVA, respectiv 4426 şi 4427. Dacă suntem la trimestru la TVA aceste conturi o să se închidă numai în balanţa de trimestru, respectiv la Martie, Iunie, Septembrie şi Decembrie.

14. Trebuie verificat soldul contului 121 – să fie diferenţa dintre total sume clasa 6 şi total sume clasa 7. Soldul creditor al contului 121 este profit iar soldul debitor reprezintă pierdere. Dacă folosim conturile 609/709 atunci diferenta dintre clasa 6 și 7 nu va fi cât avem la soldul contului 121.

15. Verifică totalul balanţei să nu ai balanţă şchioapă – totalul dintre cele două serii de egalităţi trebuie să fie egale, din acest motiv le şi spune serii de egalităţi.

16. Verifică să nu ai nici un sold final cu minus, nu este normal, uită-te de unde îl ai şi reglează-l

Deja ai votat!
Articolul precedent
Inspectorii ANAF incep operatiunea CRONOS pana in luna Septembrie 2016
Articolul următor
Evolutia traficului de date pana in 2020, la nivel mondial

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×