Agenţii economici îşi pot pierde codul de TVA în situația în care nu au depus pe parcursul a 6 luni consecutive niciun decont de TVA. Anularea înregistrării în scopuri de TVA are loc din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al șaselea decont de taxă. Aceste prevederi sunt valabile în cazul persoanelor pentru care perioada fiscală este luna calendaristică.
În schimb, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală trimestrul calendaristic, fără a fi în inactivitate sau în inactivitate temporară, anularea înregistrării în scopuri de TVA are loc din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxă, numai dacă aceasta nu a depus timp de două trimestre calendaristice consecutive niciun decont de TVA.
Acești contribuabili pot obține din nou codul de TVA dacă solicită acest lucru Fiscului și dacă furnizează deconturile de taxă nedepuse la termen, precum și o cerere motivată din care să rezulte că se angajează să depună la termenele prevăzute de lege deconturile de taxă.
Anularea înregistrării în scopuri de TVA poate fi aplicată de către Fisc în situația în care contribuabilul a depus deconturi pe „zero”. Mai precis, noul Cod fiscal stabilește că Fiscul poate să anuleze din oficiu codul de TVA dacă în deconturile de taxă depuse pentru 6 luni consecutive (în cazul persoanei care are perioada fiscală luna calendaristică) şi pentru două trimestre calendaristice consecutive(în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală trimestrul calendaristic), nu au fost evidenţiate achiziţii de bunuri/servicii şi nici livrări de bunuri/prestări de servicii realizate în cursul acestor perioade de raportare.
Anularea codului de TVA are loc în prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al şaselea decont de taxă (dacă perioada fiscală este luna) şi în prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxă (dacă perioada fiscală este trimestrul).
Contribuabilii se pot înregistra din nou în scopuri de TVA dacă solicită acest lucru organelor fiscale, pe baza unei declarații pe propria răspundere din care să rezulte că vor desfășura activități economice. Data înregistrării în scopuri de TVA a persoanei impozabile este data comunicării deciziei de înregistrare în scopuri de TVA.
Noul Cod fiscal mai stabilește că Fiscul poate anula înregistrarea în scopuri de TVA în cazul în care un contribuabil nu era obligat și nici nu avea dreptul să solicite înregistrarea în scopuri de TVA.