Pe Internet, atunci când faci cumpărături nu doar în „Vinerea neagră” cu cardul, trebuie să te ferești nu doar de viruși, ci și de fraude. De aceea, trebuie să știi că băncile nu-ți vor solicita niciodată date personale sau informații vitale, precum numărul cardului, data la care expiră, PIN-ul, parola de Internet sau Mobile banking, prin accesarea unui link transmis prin e-mail.
În afară de faptul că nu trebuie să dai nimănui datele cardului tău, trebuie să te asiguri că faci cumpărături de pe un calculator securizat, cu o conexiune sigură la internet. Ideal ar fi dacă ai face cumpărăturile folosind un cont bancar separat, pentru a nu te trezi că-ți lipsesc chiar toți banii din bancă, iar cumpărăturile să se facă prin intermediul sistemelor bancare 3DSecure.
Drepturile pe care le ai în calitate de consumator în România sunt aceleași pe care le ai pe teritoriul tuturor celor (încă) 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE). Cu alte cuvinte, poți comanda liniștit din Belgia, spre exemplu, știind că poți returna produsele și beneficia de garanție în condiții destul de asemănătoare.
Dacă te gândești că nu te poți descurca singur când ești confruntat cu o problemă privind produsele cumpărate din afara României, atunci trebuie să știi că există o autoritate care te poate ajuta gratuit și la care poți apela oricând pentru informații: Centrul European al Consumatorilor România (ECC România).