Cotele de TVA valabile din Ianuarie 2016: 20%, 9% si 5%

Incepând cu 2016, cota standard de TVA scade de la 24% la 20%, în timp ce pentru anumite livrări de bunuri şi prestări de servicii se va aplica o cotă de TVA redusă, de 9% sau chiar 5% în anumite cazuri.

Surse din cadrul companiei AttoSOFT vă prezintă lista produselor şi serviciilor pentru care se vor aplica noile cote de TVA, stabilite prin Codul fiscal nou adoptat.

a) Cota standard de TVA, de 20%, se va aplica tuturor operaţiunilor de livrări de bunuri și prestări de servicii, cu excepția operațiunilor scutite de taxă și a operațiunilor pentru care sunt valabile cotele reduse.

b) Cota de TVA, de 9% se va aplica următoarelor bunuri şi servicii:

– livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislaţiei specifice, cu excepţia protezelor dentare scutite de taxă;
– livrarea de produse ortopedice;
– livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar;
– livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele;
– livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii în agricultură.
– cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
– serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10 (berea la draft).

c) Cota redusă de TVA, de 5% este valabilă pentru:

– manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii; – livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, definite astfel:
1. clădiri utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari;
2. clădiri utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap;
3. locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie.
4. clădiri achiziționate de primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei;

– serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe.

Deasemeni, atragem atenţia asupra faptului că cetăţenii români sau străini care vor cumpăra proprietăţi pe teritoriul României care nu valoarează mai mult de 450.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro), vor beneficia de o cotă de TVA redusă la 5%, dacă îndeplinesc următoarele condiţii prevăzute de normele legale în vigoare:

– în cazul persoanelor necăsătorite – să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cotă de 5%;
– în cazul familiilor – soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cotă de 5%.

Prin urmare, locuinţelor care vor depăşi noul plafon de 450.000 de lei li se va aplica cota standard de TVA de 20%

5 1
, , ,
Articolul precedent
Noua declaratie privind impozitul pe profit, din Decembrie 2015
Articolul următor
Cat platesti ca sa ramai contabil si in 2016? Norme actualizate

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu