Contribuțiile sociale și impozitul datorat pentru veniturile din salarii începând cu 1 ianuarie 2018

Vă reamintim că, începând cu 01.01.2018, asigurarile sociale obligatorii vor cuprinde urmatoarele contributii:

1. Contributia la asigurari sociale 
– in cota de 25%, care este datorata de persoanele fizice ce au calitate de angajati sau de alte persoane fizice in anumite conditii specifice. Se retine din venitul persoanei fizice;
– 4% datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
– 8% datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.
2. Contributia la asigurarile sociale de sanatate in cota de 10%, care este datorata de persoana fizica asigurata, ce realizeaza venituri din salarii. 
3. Contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25%, este datorata de angajatori, baza de calcul fiind fondul brut de salarii.

Cotele de contributii suportate de salariati se vor retine in continuare de catre angajator din salariul brut, iar acesta va avea in continuare obligatia efectuarii platii la buget si depunerii declaratiei.

Modul de calcul al salariilor va fi același: din venitul brut se retin asigurarile sociale, acestea sunt deductibile la calculul impozitului pe venit, iar baza de calcul a impozitului pe venit este venitul brut diminuat cu asigurarile sociale si cu deducerile personale.

Deja ai votat!
Articolul precedent
O platforma de monitorizare a afacerilor – BrandMentions, din 6 Decembrie 2017
Articolul următor
Primului procesor cu inteligență artificială – Kirin 970

Te-ar mai putea interesa si:

2 comentarii. Leave new

 • Petre Danielescu
  12 decembrie 2017 14:45

  Pentru un angajat student cu varsta pana in 26 de ani care are contract de munca cu timp partial ( 4 ore/zi) si salariu brut de 1000lei/luna incepand cu 01.01.2018 se retine contributia de asigurari sociale de sanatate de 10% ?

  Răspunde
  • Asa cum este prevazut in OUG 79/2017 se intelege ca daca venitul este mai mic decat 1900 lei nu dataoreaza aceasta contributie:

   “La articolul 154 alineatul (1), literele a), b), f) şi g) se modifică şi vor avea următorul cuprins: “a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti. Dacă realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri lunare cumulate din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură peste valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, pentru aceste venituri datorează contribuţie”

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×