Condiţiile de obţinere a codului de TVA, conform legislaţiei din 2016

Procedura de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin (1) lit. a) sau c) din Codul fiscal, se regăsește în Ordinul ANAF nr. 521/2016, apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 91 din 8 februarie 2016.

Persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA obțin codul de TVA prin decizia organului fiscal. De menționat că, în prezent, aceste persoane trebuie să respecte câteva criterii care condiționează înregistrarea în scopuri de TVA, prevăzute în Ordinul MFP nr. 3840/2015, în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

În primul rând, persoana impozabilă trebuie să completeze și să depună la Fisc o declarație pe propria răspundere din care să rezulte dacă desfășoară sau nu activități economice la sediul social/domiciliul fiscal, la sediile secundare sau în afara acestora.

Cel de-al doilea criteriu se referă la faptul că niciunul dintre administratorii/asociații persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA și nici persoana impozabilă însăși în cazul persoanei care solicită înregistrarea nu au înscrise în cazierul fiscal infracțiuni și/sau faptele prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) şi b) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobată cu modificări prin Legea nr. 327/2015.

Notă: Mai precis, situațiile menționate anterior fac referire la atragerea răspunderii solidare cu debitorul, stabilită prin decizie a organului fiscal competent rămasă definitivă prin neexercitarea căilor de atac prevăzute de lege sau prin hotărâre judecătorească definitivă, în situaţia în care decizia organului fiscal a fost atacată în justiţie, respectiv atragerea răspunderii patrimoniale cu debitorul ajuns în stare de insolvenţă, pronunţată prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru creanţele care fac parte din pasivul debitorului şi sunt administrate de Fisc.

Al treilea și ultimul criteriu presupune evaluarea, pe baza unei analize efectuate de organele fiscale, a intenţiei și a capacității persoanelor impozabile de a desfășura activități economice care implică operaţiuni taxabile şi/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum şi operaţiuni pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate dacă taxa ar fi deductibilă în cazul în care aceste operaţiuni ar avea locul în România. În acest sens, contribuabilul trebuie să completeze formularul 088, în care se trec datele de identificare și este necesar răspunsul la 12 întrebări sub forma unui chestionar.

De altfel, numărul de întrebări la care trebuie să răspundă contribuabilul prin intermediul formularului 088 a fost micșorat de la 20 la doar 12 la sfârșitul lunii iulie, atunci când a fost publicat în Monitorul Oficial – Ordinul ANAF nr. 2048/2016.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

cod tva 2016, inregistrare scop tva

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Implementarea sistemului privind casele de marcat cu jurnal electronic la nivel European – Situatie la sfarsitul anului 2015
Articolul următor
Conţinutul Declaraţiei 088 actualizat, începând cu 1 August 2016

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.