Companiile nu mai primesc amenzi pentru anumite fapte prevazute de legea preventiei

1. Nu depui la timp situațiile financiare anuale. Una dintre contravențiile vizate de viitoarea Lege a prevenției va fi depunerea cu întârziere a situațiilor financiare anuale, ce este reglementată de Legea contabilității nr. 82/1991. În momentul de față, această faptă poate fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 300 și 1.000 de lei, dacă perioada de întârziere este între 1 și 15 zile lucrătoare, între 1.000 și 3.000 de lei, dacă perioada de întârziere este între 16 și 30 de zile lucrătoare, sau între 1.500 și 4.500 de lei, dacă perioada de întârziere depășește 30 de zile lucrătoare.

2. Nu auditezi situațiile financiare anuale. În același timp, prevenția va fi promovată și atunci când vine vorba de nerespectarea obligației de a audita situațiile financiare anuale sau situațiile financiare anuale consolidate, dacă acest lucru se impune. Actualmente, dacă o firmă nu îndeplinește această obligație, amenda este destul de usturătoare: între 30.000 și 40.000 de lei.

3. Prezinți situații financiare cu greșeli. Prezentarea situațiilor financiare cu date greșite sau necorelate, inclusiv cele referitoare la identificarea persoanei raportoare, reprezintă o faptă sancționată contravențional de Legea contabilității. Concret, este vorba de o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. Referitor la corectarea bilanțurilor, în curând ar putea apărea modificări de procedură.

4. Nu folosești registre de contabilitate. Firmele sunt obligate să folosească și să țină registre de contabilitate, altfel riscă să fie amendate cu o sumă cuprinsă între 300 și 4.000 de lei, mai prevede Legea nr. 82/1991.

5. Nu depui la timp declarațiile de înregistrare fiscală. Referitor la Codul de procedură fiscală, prevenția va acoperi nedepunerea la termen a declarațiilor de înregistrare fiscală, a celor de radiere a înregistrării fiscale sau a celor de mențiuni. Această faptă poate fi sancționată acum cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei (persoanele juridice contribuabili mijlocii și mari) sau între 500 și 1.000 de lei (celelalte persoane juridice). De exemplu, unul dintre formularele de înregistrare fiscală, radiere și mențiuni este 010, care trebuie depus mai nou și de către firmele vizate de impozitul specific.

6. Nu declari la timp impozitele, taxele și contribuțiile. De asemenea, prevenția va acoperi și neîndeplinirea la termen a „obligațiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor și veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume”, așa cum stabilește Codul de procedură fiscală. Amenda aplicabilă în acest caz este tot între 1.000 și 5.000 de lei (persoanele juridice contribuabili mijlocii și mari) sau între 500 și 1.000 de lei (celelalte persoane juridice).

7. Nu depui la timp declarațiile recapitulative de TVA. În ceea ce privește nedepunerea la termen a declarațiilor recapitulative privind taxa pe valoarea adăugată, ce poate fi amendată cu sume între 1.000 și 5.000 de lei, această faptă va fi și ea sancționată la prima abatere doar cu avertisment. Aici, bine de știut este că declarații recapitulative sunt 390 și 390 VIES.

8. Nu îndeplinești măsurile stabilite în urma inspecției fiscale. Legea prevenției va acoperi și situația în care o companie nu duce la îndeplinire măsurile impuse de Fisc în urma unei inspecții. Codul de procedură fiscală stabilește în acest caz o amendă de la 12.000 la 14.000 de lei (persoanele juridice contribuabili mijlocii și mari) sau o amendă de la 2.000 la 3.500 de lei (pentru celelalte persoane juridice).

9. Emiți bonuri fiscale cu greșeli. Emiterea de bonuri fiscale ce conțin informații greșite sau emiterea fără ca acestea să aibă toate datele prevăzute de lege (de exemplu, denumirea și codul de identificare fiscală ale firmei, data și ora emiterii, denumirea fiecărui bun sau serviciu, prețul, cantitatea) este sancționată în prezent de legislație. Mai precis, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 prevede în acest caz o amendă fixă de 3.000 de lei.

10. Nu declari Fiscului adaosurile comerciale. Societățile mai au și obligația de a declara organelor fiscale, înainte de aplicare, adaosurile comerciale și cele de comision, dispune Legea nr. 12/1990. Astfel, dacă nu îndeplinesc această obligație, contribuabilii riscă o amendă de la 2.000 la 20.000 de lei. Totuși, dacă se vor afla la prima abatere, firmele vor scăpa doar cu avertisment.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

sanctiuni legea preventiei

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Cand se aplica Legea preventiei si ce prevederi sunt afectate de aceasta
Articolul următor
Se schimba modelul de declaratie privind modificarea anului fiscal

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.