Companiile inactive trebuie sa depuna declaratii de inactivitate de la infiintare pana in 2018

Companiile care nu au desfășurat niciun fel de activitate de la momentul constituirii și până la final de 2017 sunt obligate să depună o declarație de inactivitate, ce ține locul situațiilor financiare anuale. Termenul-limită pentru depunerea documentului este 1 martie 2018, iar nerespectarea lui va atrage amenzi de câteva sute de lei.

Obligația este cuprinsă în Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 470/2018 privind principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, precum și pentru modificarea și completarea unor reglementări contabile.

„Entitățile care nu au desfășurat activitate de la constituire până la sfârșitul exercițiului financiar de raportare nu întocmesc situații financiare anuale, urmând să depună în acest sens la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice o declarație pe propria răspundere a persoanei care are obligația gestionării entității”, scrie în actul normativ publicat pe 23 ianuarie 2018 în Monitor.

Depunerea se face în cel mult 60 de zile de la încheierea exercițiului financiar. Deoarece actul normativ prevede că „exercițiul financiar reprezintă perioada pentru care trebuie întocmite situațiile financiare anuale și, de regulă, coincide cu anul calendaristic”, rezultă că, pentru 2017, declarația de inactivitate trebuie să ajungă la autorități până pe 1 martie 2018.

Declarația de inactivitate se completează cu ajutorul unui program de asistență gratuit și se depune în format electronic, cu o semnătură electronică extinsă anexată, sau numai în format tipărit și electronic. Documentul trebuie să includă:

– denumirea completă (conform certificatului de înmatriculare);
– adresa și numărul de telefon;
– numărul de înregistrare la Registrul comerțului;
– codul unic de înregistrare;
– capitalul social.

Potrivit actului normativ care stabilește regulile valabile pentru depunerea situațiilor financiare pentru 2017, societățile sunt obligate să întocmească situațiile financiare pentru anul trecut și să le depună până la data de 30 mai 2018

Deja ai votat!
,
Articolul anterior
Evolutia vanzarilor de smartphone-uri in 2016 si 2017
Articolul următor
ANAF a finalizat legislatia noilor case de marcat

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu