Odată cu modificările aduse noului Cod fiscal, referitor la obligaţiile fiscale s-au adus şi anumite clarificări în interpretare. Astfel sumele stabilite ca obligații fiscale suplimentare în urma unei inspecții fiscale sunt considerate ca fiind restante încă de la data la care contribuabilul avea obligaţia de plată a obligaţiilor fiscale respective. Mai precis, Codul de procedură fiscală din 2016 reglementează acele situaţii în care creanţele fiscale stabilite prin decizii de impunere să fie considerate ca fiind restante chiar înainte de a fi scadente.
Art. 157 alin. (1) menţionează că prin obligaţii fiscale restante se înţelege:
– obligaţii fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată;
– diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut la art. 156 alin. (1), respectiv:
– data de 5 a lunii următoare, inclusiv, dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună;
– data de 20 a lunii următoare, inclusiv, dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună.
Chiar dacă pentru diferenţele de obligaţii fiscale, stabilite prin decizie de impunere, contribuabilului i se acordă un termen de plată, nu poate fi considerată ca inexistentă obligaţia de plată a accesoriilor datorate pentru perioada de până la stabilirea obligaţiilor suplimentare de către organele fiscale.