Conform Codului fiscal (art. 25), „Sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice”. Insă ceea ce este cheltuială deductibilă pentru o societate poate să nu fie deductibilă pentru alta. Iată câteva exemple în acest sens:
– achiziția unui pachet turistic de către o societate agenție de turism versus achiziția aceluiași pachet de către o societate de contabilitate. Prima achiziționează pachetul spre revânzare (acesta este obiectul său de activitate), pe când cea de-a doua nu poate demonstra nici o legătură între obiectul său de activitate și achiziția în discuție;
– achiziția unui set de vopseluri profesionale pentru pictură de către o societate specializată în crearea de obiecte decorative versus aceeasi achiziție efectuată de o societate de transport;
– achiziția unor produse cosmetice de către un salon de coafură versus aceeași achiziție făcută de un service auto.
În categoria cheltuielilor deductibile limitat găsim, printre altele, cheltuielile de protocol, cheltuielile sociale, pierderile tehnologice, provizioanele și rezervele,dobânzile, amortizarea, 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizatecare nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice.
În categoria cheltuielilor nedeductibile găsim, printre altele, impozitul pe profit, dobânzile și majorările de întârziere, penalitățile și amenzile, cheltuielile cu primele de asigurarecare nu privesc activele și riscurile asociate activității contribuabilului, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat și cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii.