Cele mai noi reglementari ale diurnei – August 2015

In Romania, salariatii care se deplaseaza in interes de serviciu au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare. Aceasta indemnizatie de delegare, denumita si diurna, poate fi scutita de plata impozitelor si contributiilor daca nu depaseste o anumita valoare reglementata de legislatia fiscala. Aceasta legislatie este completata de Hotararea de Guvern nr. 582/2015 pentru modificarea şi completarea H. G. nr. 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Potrivit reglementarilor fiscale aplicabile in momentul de fata, indemnizatia pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, a carei valoare nu depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice:
– nu este inclusa in veniturile salariale si nu este impozabila;
– nu se cuprinde in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii.

Incepand de la finalul lunii ianuarie 2015, valoarea diurnei pentru personalul bugetar a crescut cu 4 lei, ajungand la 17 lei/zi, astfel ca un salariat angajat in mediu privat poate primi, o diurna neimpozabila pentru o delegatie in tara in suma de 17 lei x 2,5 = 42,5 lei/zi.

In acelasi timp, sumele care depasesc aceasta valoare:
– se supun impozitului pe salarii,
– se includ in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea platitoare (platitor de impozit pe profit, platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, organizatie neguvernamentala).

Anterior acestei majorari, firmele puteau acorda ca diurna neimpozabila o suma de maxim 32,5 lei/zi.
Atentie! Valoarea diurnei pentru personalul bugetar care se deplaseaza in tara a fost majorata prin Ordinul MFP nr. 60/2015, care a intrat in vigoare in 27 ianuarie 2015

Deja ai votat!
, ,
Articolul precedent
Ordonanta privind restituirea taxei auto a fost publicata in Monitorul Oficial
Articolul următor
Cum iti recuperezi taxa de mediu in 2015, fara proces

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×