Cele mai importante tendinte in 2016 pe piata IT din Romania

Conform unor studii recente, piața serviciilor IT a păşit într-o nouă etapă de evoluție, caracterizată de cadrul colaborativ dintre furnizori, clienți și analiști de profil. Această relație trilaterală este cea care setează tendințele cheie și redefinește peisajul general al serviciilor de IT, potrivit specialiștilor AttoSOFT. Pe scurt, România va continua să fie una dintre destinațiile nearshore preferate din Europa.

Ce contează, însă, cel mai mult? Competențele furnizorului, o mai mare securitate a datelor, tehnologiile utilizate, costul, gradul de inovație sau o combinație între toate aceste elemente? Când vine vorba despre alegerea celui mai potrivit furnizor de servicii IT, cel mai important aspect rămâne setarea priorităților în raport cu obiectivele de business.

În mod firesc, toate transformările vin pe fondul evoluției tehnologice și al competitivității crescute din piață. În acest context, specialiștii Luxoft au trasat următoarele tendințe care vor marca în continuare piața  serviciilor de IT:

1. Nearshore (servicii offshore de proximitate) – Clienții optează tot mai mult pentru externalizarea proiectelor către destinații nearshore. Factorii care influențează în mod deosebit această tendință țin de comunicarea facilă și de necesitatea adaptării cât mai rapide la cerințe în continuă schimbare.
2. Ascensiunea Europei Centrale și de Est în IT – Europa Centrală și de Est devine tot mai atractivă pentru investitorii globali care caută să își scadă costurile, să își crească eficiența operațională și să își îmbunătățească serviciile. Conform specialiștilor Luxoft, România continuă să funcționeze ca o parte esențială a activității din centrele IT de livrare pentru piețe dezvoltate. Furnizorii români de servicii, de exemplu, oferă expertiză într-o diversitate de limbi, proximitate pentru o varietate de piețe europene și o forță de muncă bine pregătită. România prezintă și alte avantaje, precum calitatea de membru al UE, un fus orar convenabil și apropierea culturală de Europa.
3. Securitatea cibernetică – nu se mai rezumă, în prezent, doar la protecția calculatorului sau a datelor personale, ci s-a extins și la nivelul marilor companii care trebuie să își protejeze atât rețelele, cât și bazele de date interne. Soluțiile de prevenire a infracționalității cibernetice implică algoritmi complecși, care necesită competențe avansate din partea inginerilor IT. Odată cu dezvoltarea Internet of Things (IoT) și apariția dispozitivelor inteligente, se estimează o creștere a vulnerabilității utilizatorilor în fața atacurilor cibernetice, ceea se va reflecta în dezvoltarea soluțiilor de prevenire a acestui tip de infracționalitate.
4. Competențele inginerilor software cântăresc în alegerea furnizorului de soluții IT – Clienții aleg să lucreze cu furnizori care au abilitățile necesare să înțeleagă ușor cerințele unui proiect și să livreze soluțiile conform specificațiilor comunicate.
5. Înțelegerea industriei este esențială – Transformarea digitală schimbă modelele de afaceri şi peisajul concurenţial din cele mai multe industrii. Pe fondul cerințelor de business în schimbare și al nevoii de digitalizare a industriilor, tot mai mulți clienți se îndreaptă către furnizori care reușesc să construiască soluții ce pot deveni operaționale într-un timp cât mai scurt și a căror implementare este mai eficientă din punctul de vedere al costurilor.

AttoSOFT a intrat pe piața românească în anul 1995, una din cele mai mari și mai vechi companii de software ERP pentru afaceri de pe piața locală. Totodată compania oferă servicii asistenţă pentru echipamente fiscale şi mentenanţă software.

Deja ai votat!
, ,
Articolul anterior
Ce trebuie sa faci in prima luna, dupa infiintarea unei firme?
Articolul următor
Inspectorii ANAF incep operatiunea CRONOS pana in luna Septembrie 2016

Te-ar mai putea interesa si:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu