Oamenii de ştiinţă din 11 ţări au colaborat timp de 5 ani pentru a construi cel mai rapid supercomputer din lume.

Cercetarea ştiinţifică contemporană produce o cantitate din ce în ce mai mare de informaţii, generând nevoia de noi super-computere care să analizeze respectivele date. O echipă internaţională, în care au fost cooptaţi cercetători din 11 ţări şi care a lucrat timp de 5 ani este gata să construiască un nou supercomputer care să depăşească performanţele actualului vârf de gamă, notează Live Science.

Science Data Procesor (SDP) are parte de o arhitectură unică, urmând ca cele două procesoare de mare putere să fie amplasate în două locaţii diferite. Unul va fi amplasat la radiotelescopul din Perth, Australia, şi celălalt la Observatorul Astronomic din Cape Town, Africa de Sud.

Echipa care s-a ocupat de proiectarea componenetelor hardware, software şi a algoritmilor necesari a declarat că SDP va rula peste 600 de petabiţi de date anual. Trebuie făcută precizarea că un petabit echivalează cu un milion de gigabiţi. Pentru a înţelege cantitatea de date, comparaţia cercetătorilor sugerează că aceasta ar fi îndejuns încât să ocupe memoria a un milion de laptop-uri obişnuite.

Viteza noului supercomputer o va depăşi pe cea a actualului vârf de gamă, Summit, construit de IBM, cu aproximativ 25%, explică Maurizio Miccolis.

Oamenii de ştiinţă vor folosi noul supercomputer pentru a analiza în timp real datele oferite de observatoarele astronomice în timp real.

Deja ai votat!
,
Articolul precedent
Amenzi pentru incalcarea obligatiilor privind casele de marcat
Articolul următor
Huawei nu mai are acces la Android

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×