Ce trebuie să știe utilizatorii caselor de marcat privind conectarea acestora la serverele ANAF

Conectarea caselor de marcat la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al ANAF este un proces inceput in luna martie a acestui an si se va incheia pe 30 noiembrie 2021.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala de a pus la dispozitia utilizatorilor de case de marcat dar si unitatilor acreditate pentru comercializare si service a.m.e.f. Ghidul cu privire la conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF. Conectarea se face pentru toate modelele de aparate de marcat electronice fiscale instalate în zonele deservite de rețelele de comunicații pentru care Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică (ICI București) a eliberat aviz tehnic favorabil și, după caz, supliment de aviz, conform prevederilor legale stabilite la art.3, alin. (7) din OUG nr. 28/1999.

Ce trebuie sa stie utilizatorii cu privire la conectarea casei de marcat la ANAF

– Asigurarea conectarii casei de marcat la sistemul informatic national al ANAF ii revine exclusiv utilizatorului.
– Conectarea caselor de marcat la ANAF a inceput in luna martie 2021, pentru toate categoriile de utilizatori de aparate fiscale (contribuabili mari, contribuabili mijlocii, contribuabili mici).
– Contribuabilii mari au avut termen pana pe 31 iunie sa isi conecteze casele de marcat la ANAF.
– 30 noiembrie 2021 este data pana la care toti operatorii economici mici si mijlocii, utilizatori de aparate fiscale sunt obligati sa le conecteze la sistemul informatic national al ANAF.
– Sunt exceptate de la conectare aparatele de marcat instalate in zone nedeservite de retele de telecomunicatii si pentru care utilizatorii depun online la ANAF o declaratie pe proprie raspundere (formularul F4110, formular disponibil pe site-ul ANAF la sectiunea declaratii). Aceste case vor raporta lunar la ANAF asa cum au facut si pana acum folosind aplicatia A4200.
– Interventiile pentru conectarea casei de marcat la ANAF le face doar personalul autorizat al firmei de service, in urma cererii utilizatorului.
– Dupa conectarea casei de marcat, utilizatorul nu mai trebuie sa depuna lunar la ANAF raportul lunar extras din casa de marcat si validat cu aplicatia A4200.
– Casele de marcat conectate transmit singure online catre sistemul national informatic al ANAF, datele inregistrate in fiecare zi, imediat dupa generarea raportului Z.
– După realizarea conectării aparatului de marcat electronic fiscal la sistemul informatic, conform procedurii, operatorul economic deținător al aparatului de marcat, poate verifica, prin intermediul serviciului Spațiu Privat Virtual, eventuale mesaje pe care sistemul informatic le poate transmite, referitoare la disfuncționalitățile transmiterii fișierelor de la AMEF la sistemul informatic.
– Pentru casele de marcat neutilizate contribuabilii sunt obligati sa depuna lunar formularul F4109 chiar daca aceste case de marcat au fost conectate la ANAF.
– Nerespectarea obligatiei de a asigura conectarea casei de marcat la ANAF se sanctioneaza cu amenda de la 8.000 la 10.000 lei, confiscarea sumelor nejustificate si suspendarea activitatii in punctul de lucru unde este instalat respectivul aparat.
– ANAF a transmis utilizatorilor notificari cu privire la urgentarea demersurilor privind conectarea casei de marcat.
– Termenul limita pentru conectarea caselor de marcat la ANAF nu se va prelungi!
– Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin structurile de control a inceput verificarile pe tema conectarii caselor de marcat la sistemul informatic national.

Deja ai votat!
, ,
Articolul anterior
De ce a căzut Facebook, pe 4 octombrie 2021
Articolul următor
De unde achizitionezi case de marcat omologate?

Te-ar mai putea interesa si:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu