Ce contribuţii de asigurări sociale de sănătate datorează românii cu reşedinţa în afara ţări

Intr-un GHID publicat de ANAF sunt oferite informatii referitoare la contributiile de asigurari sociale de sanatate datoreaza romanii cu resedinta in afara tarii, dar care isi pastreaza domiciliul in Romania si cei cu domiciliul in Romania, dar cu resedinta in afara tarii.

Ce contributii de asigurari sociale de sanatate (CASS) datoreaza romanii cu resedinta in afara tarii, dar care isi pastreaza domiciliul in Romania?

Situatia romanilor stabiliti intr-un UE, in Spatiul Economic European sau Confederatiei Elvetiei, sau intr-un stat cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate. Persoanele fizice care detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din statul unde isi stabilesc rezidenta si fac dovada valabilitatii asigurarii nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate si nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate in Romania.
Situatia romanilor stabiliti intr-un stat cu care Romania nu are incheiat niciun instrument juridic bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate. Cetatenii romani cu domiciliul in tara care nu detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din statul in care isi stabilesc resedinta sau nu fac dovada valabilitatii asigurarii, datoreaza in Romania contributia de asigurari sociale de sanatate, fie pentru veniturile care fac obiectul contributiei1, realizate atat in Romania, cat si in afara tarii, fie ca persoana fizica fara venituri, daca solicita accesarea serviciilor din sistemul public de sanatate.

Cum se platesc contributiile de asigurari sociale (CAS) in cazul romanilor cu domiciliul in Romania, cu resedinta in afara tarii?

Situatia romanilor stabiliti intr-un stat UE sau in Spatiul Economic European, sau intr-un stat cu care Romania are incheiat acord bilateral de securitate sociala Cetatenilor romani cu domiciliul in tara care lucreaza intr-un stat membru al UE, Spatiul Economic European sau in alte state cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala le sunt aplicabile prevederile instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte. In acest caz, acestia datoreaza contributii de asigurari sociale in Romania sau in celalalt stat, potrivit instrumentelor juridice bilaterale.
Situatia romanilor stabiliti intr-un stat cu care Romania nu are incheiat niciun instrument juridic bilateral in domeniul securitatii sociale Cetatenilor romani cu domiciliul in tara care desfasoara activitate dependenta intr-un stat cu care Romania nu aplica niciun instrument juridic bilateral in domeniul securitatii sociale, legislatia aplicabila in acest domeniu este cea a statului in care se desfasoara activitatea, iar persoanele respective nu au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale din Romania, pentru veniturile realizate in statele respective.
Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

ghid cass

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Dizolvarea, lichidarea şi radierea unei firme (SRL, SA) potrivit legislaţiei din 2010 şi 2015
Articolul următor
Domiciliul fiscal – Precizări din partea ANAF

Te-ar mai putea interesa si:

2 comentarii. Leave new

  • Pentru sumele acordate angajatilor dupa finalizarea bilantului reprezentand prime de performanta pentru anul 2017 si care se acorda in luna martie 2018 care sunt contributiile care se platesc?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.