Cate conturi de TVA iti poti deschide pe firma, incepand din 2018

Split TVA va fi aplicat obligatoriu din 2018 de către toate firmele înregistrate în scopuri de TVA, acestea fiind încurajate, prin oferirea unor facilități fiscale, să utilizeze mecanismul și până la final de 2017.

Așadar, pentru aceste entități va exista curând obligativitatea deschiderii de conturi dedicate pentru încasarea/ plata TVA. Concret, acestea vor fi deschise fie la Trezorerie, în mod gratuit și fără perceperea de comisioane, fie la bănci, acolo unde conturile de TVA vor fi comisionate conform regulilor fiecărei unități bancare.

Spre exemplu, Trezoreria va deschide gratuit și automat câte un cont de TVApentru toți operatorii economici plătitori de TVA, fără a fi necesară o solicitare scrisă din partea acestora și fără a fi percepute comisioane. Conturile deschise la instituția amintită vor putea fi folosite doar pentru plățile în lei și vor fi necesare, printre altele, pentru încasarea sumelor de la instituțiile de stat.

Pentru alte operațiuni, cum ar fi tranzacțiile cu alte companii private, firmele vor avea nevoie de cel puțin un cont de TVA deschis la o bancă. Potrivit normelor în vigoare, băncile vor putea deschide din oficiu conturi de TVA pentru toți clienții lor care sunt înregistrați în scop de TVA, informându-i pe aceștia despre deschiderea contului și costul de administrare sau comisioanele practicate.

Contul de TVA deschis de bancă va putea fi validat de contribuabili în termen de 90 de zile, în caz contrar instituția de credit având obligația de a-l închide.

Spre deosebire de trezorerie, la bănci vor putea fi deschise și conturi în valută, astfel că așa se poate ajunge ca o firmă să aibă două conturi de TVA deschise: un cont de TVA pentru plățile în lei, deschis la trezorerie, și un cont de TVA pentru plățile în valută, deschis la o bancă.

În egală măsură, pot fi deschise și mai multe conturi, astfel că o firmă cu cod de TVA va putea avea un număr nelimitat de conturi de TVA.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

conturi tva, firme inregistrate in scop tva

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Legislatie split TVA – Modalitati de debitare a contului de TVA
Articolul următor
OG 20/2017 din 3 Septembrie 2017 modifica iar calendarul punerii in functiune a noilor case de marcat cu jurnal electronic

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.