Cat te costa sa-ti deschizi un cont pentru plata defalcata a TVA

Incepand din 2018, fiecare firmă plătitoare de TVA va avea un cont de TVA deschis automat la Trezorerie, în mod gratuit, însă pentru anumite operațiuni, precum cele în valută, va fi necesară deschiderea unui cont la bănci. Iar, dacă folosirea contului de TVA la Trezorerie se va face fără perceperea de comisioane, lucrurile stau diferit în cazul conturilor la bănci. 

Implementarea sistemului split TVA implică existența cel puțin a unui cont special de TVA, deschis la Trezoreria statului. Practic, acesta va fi deschis automat de către instituție pentru toate companiile plătitoare de TVA, acestea din urmă neavând posibilitatea de a refuza deschiderea contului.

Deschiderea și folosirea contului de TVA la Trezorerie se vor face gratuit, fără costuri și fără comisioane, contribuabilii urmând să aibă inclusiv acces, tot fără costuri, la extrase de cont în format electronic. 

Totuși, contul de TVA de la Trezorerie va putea fi folosit exclusiv pentru operațiuni ce implică lei. Asta înseamnă că, dacă o societate are și operațiuni în valută, va fi necesar cel puțin încă un cont de TVA, dar care se va putea deschide numai la o bancă. 

Iar pentru conturile de TVA validate la bancă, adică acceptate de contribuabil, vor putea fipercepute comisioane, conform regulilor instituțiilor de credit. Cu alte cuvinte, firmele care vor folosi multiple conturi de TVA se vor găsi în situația de a cheltui bani în plus pe comisioane bancare.

Totuși, banca va avea obligația de a informa contribuabilul cu privire la costul de administrare și comisioanele practicate pentru conturile de TVA, iar taxele vor fi percepute doar pentru conturile validate de client.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

cont tva trezorerie, conturi bancare tva

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Contraventii si sanctiuni privind nerespectarea mecanismului split TVA
Articolul următor
Cat timp se pastreaza role jurnal emise de casele de marcat, conform legislatiei in vigoare

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.