Cat platesc PFA-urile si alti contribuabili la CAS si CASS, in 2018

PFA şi contribuabilii care obțin venituri din activități independente, vor achita contribuții la pensii (CAS) și sănătate (CASS) la nivelul salariului minim pe economie, începând cu anul 2018, conform unui proiect de act normativ aflat, pentru moment, în dezbatere publică.

Conform unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului Fiscal, lansat în dezbatere publică, PFA-urile (dar și titularii întreprinderilor individuale sau alte categorii de contribuabili care obțin venituri din activități independente) vor achita, începând cu anul viitor, CAS și CASS calculate la nivelul unui salariu minim brut, acesta urmând să fie, cel mai probabil, 1.900 de lei.

Astfel, contribuția pentru pensii va fi de 25%, aplicabilă unui venit ales de către contribuabil cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară, iarcontribuția pentru sănătate va fi de 10%, aplicabilă aceluiași venit minim.

De la finalul acestui articol poți descărca un calculator cu ajutorul căruia poți estimanivelul contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate pe care le vei datora bugetului de stat începând cu anul viitor, dacă modificările Guvernului vor intra în vigoare.

În cazul în care contribuabilul alege să achite CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pe economie, începând cu data de 1 ianuarie 2018, acestea vor fi în sumă totală de 665 de lei, defalcate astfel:

– contribuția pentru pensii va fi în sumă de 475 de lei;
– contribuția pentru sănătate va fi în sumă de 190 de lei.

CAS va avea o cotă de 25% și va fi datorată de către PFA-uri, dar și de către alți contribuabili care obțin venituri din activități independente, fără a avea calitatea de salariați și care nu sunt asigurați în sistemul public de pensii.

Contribuţia va fi stabilită la un venit ales de către contribuabil, cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară, care va fi, cel mai probabil, de 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018. În ceea ce privește persoanele fizice care realizează venituri lunare din activităţi independente sub nivelul salariului minim brut pe ţară, acestea nu vor avea obligaţia să plătească CAS, însă vor putea opta pentru plata contribuţiei, în aceleaşi condiţii prevăzute pentru cei care au obligaţia plăţii contribuţiei.

CASS va avea o cotă de 10% și va fi datorată de persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care nu au calitatea de salariați și nu sunt exceptați de la plata contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite venituri. Și în cazul CASS,baza lunară de calcul va fi salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

calculator cass cas, contributii pensii 2018, cotizatii sanatate 2018

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Noua Declaratie 112 privind contributiile CAS si CASS
Articolul următor
Ce se intampla pe Internet, in fiecare minut

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.