Case de marcat cu jurnal electronic – Implementare 2017

Obligativitatea de a utiliza aparate electronice fiscale revine tuturor operatorilor economici care prestează servicii sau livrează bunuri direct către populaţie și încasează contravaloarea bunurilor livrate şi se regăseşte în cuprinsul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999. De altfel, ţara noastră este singura din UE care încă mai utilizează case de marcat cu jurnal pe suport hârtie.

Totuşi, trecerea la noile aparate se va face treptat, în 2017, tocmai pentru a nu fi create disfuncţionalităţi în activitatea comercianţilor şi pentru a li se acorda acestora timpul necesar conformării. Concret, potrivit ultimelor modificări aduse actului normativ menţionat, termenele de la care operatorii economici vor fi obligaţi să utilizeze noile case de marcat sunt:

– 1 aprilie 2017, în cazul contribuabililor mari;
– 1 iulie 2017, în cazul contribuabililor mijlocii;
– 1 noiembrie 2017, în cazul contribuabililor mici. 

Aşadar, noile case de marcat vor fi observate mai întâi la operatorii care se încadrează în categoria marilor contribuabili, firmele mici fiind ultimele ce vor avea obligaţia de a deţine aparatele electronice fiscale. 

AttoSOFT vă reaminteşte că, din 1 ianuarie 2017 va fi interzisă comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu rolă jurnal. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu o amendă de 3.000 de lei. Mai multe detalii citiţi pe www.casedemarcat.eu 

Aceste aparate electronice vor avea, pe lângă caracteristicile de memorare electronică a bonurilor fiscale și emiterea rapoartelor în format electronic, şi conectivitate cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru transmiterea datelor fiscale. În acest sens, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat în luna iulie 2017, un proiect de act normativ care prevede înfiinţarea unui Registru național electronic de evidență a tuturor caselor de marcat instalate, registru ce va permite practic identificarea fiecărui aparat de marcat electronic fiscal. 
„Înregistrarea aparatelor de marcat electronice fiscale se va desfășura etapizat: pre și post-operaționalizare a formei electronice a Registrului”, se arată în documentul lansat de Fisc, care precizează că obligaţia conectării aparatelor la distanţă revine exclusiv firmelor. 

Notă: 1 februarie 2017 este termenul-limită până la care trebuie să apară normele privind procedura de supraveghere și monitorizare a aparatelor electronice fiscale de către ANAF, precum și procedura de conectare a acestora la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

bon fiscal 2017, case electronice

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Conditiile impuse agentilor economici pentru a se inregistra in scopuri de TVA conform OANAF 2393/2016
Articolul următor
Recomandarile OECD privind modernizarea sistemului fiscal in Romania – Casele de marcat electronice

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.