Care este baza de calcul pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor

Impozitul pe venitul microintreprinderilor se calculează pe veniturile din orice sursă, pe toate veniturile trimestriale. Aceste venituri sunt înregistrate – în contabilitate – în clasa a 7-a (Conturi de venituri).

Din acest cont se scad următoarele categorii de venituri:

– veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
– veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
– veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
– veniturile din subvenţii;
– veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere ori pierdere de valoare;
– veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
– veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
– veniturile din diferenţe de curs valutar;
– veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei, în functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;
– valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării;

In acord cu legislaţia actuală, în această clasă (a 7-a) se adaugă următoarele categorii de venituri:

a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;

Conform noilor reglementăr contabile privind situatiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, începând cu 1 Ianuarie 2015, reducerile comerciale acordate de furnizor, înscrise pe factura de achiziţie, atrag reducerea costul de achiziţie al bunurilor. Când achiziţia de produse şi primirea reducerii comerciale sunt tratate împreună, reducerile comerciale primite ulterior facturării ajustează, de asemenea, costul de achiziţie al bunurilor. Prin contul 609 „Reduceri comerciale primite” se înregistreaza reducerile comerciale primite ulterior facturării, dacă stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt în gestiune, precum şi reducerile comerciale legate de prestările de servicii, primite ulterior facturării. Dacă stocurile mai sunt în gestiune, reducerile comerciale primite ulterior facturării corectează costul stocurilor la care se referă.

b) in trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei, în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.

Incepând cu 1 ianuarie 2015, entităţile nu se mai evalueaza în functie de cursul valutar, la finele lunii, respectiv la finele exerciţiului financiar sumele înregistrate în conturile 4093 „Avansuri acordate pentru imobilizări corporale” , 4094 „Avansuri acordate pentru imobilizări necorporale” şi 419 „Clienţi – creditori”. Astfel, este important ca în aceste conturi să se înregistreze doar sumele achitate/încasate sub forma de avans, conform contractelor încheiate între părţi.

In cazul când se achiziţionează case de marcat, din baza impozabilă se scade valoarea caselor de marcat, conform documentului justificativ, în luna punerii în funcţiune.

Microintreprinderile care îşi încetează existenţa în urma unei operaţiuni de reorganizare sau de lichidare şi care, pe parcursul perioadei de functionare, au fost şi plătitoare de impozit pe profit, includ în baza impozabilă şi rezervele reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, care au fost deduse la calculul profitului impozabil şi nu au fost impozitate în perioada în care au fost plătitoare de impozit pe profit.

Deja ai votat!
, ,
Articolul precedent
Legea salarizarii din 2015 aduce impartirea bugetarilor in clase
Articolul următor
Amenzi pentru firmele care depasesc transferuri cash, peste 5000 RON

Te-ar mai putea interesa si:

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×